събота, 25 април 2020 г.

Коронавирус и лъжи: Приписват на Бил Гейтс пъклен план! И още за обществената параноя!

Никой друг не предупреждава толкова настойчиво и толкова отдавна за онова, което преживяваме днес: пандемията. Бил Гейтс вече от години пише статии, публикува видео обръщения и участва в научни форуми, опитвайки се да привлече вниманието на света към тази опасност. Фондацията, основана от него и съпругата му Мелинда, дари милиарди долари за подобряване на здравеопазването, за разработка на ваксини и в полза на Световната здравна организация.

Бил Гейтс многократно е разговарял по тези въпроси и с германския канцлер Ангела Меркел. В тесен кръг той споделя, че почти не познава друг политик, който толкова да се интересува от темата, колкото някогашния научен работник Меркел. В канцлерството пък се говори, че Ангела Меркел му отвръща с взаимност.

Легенди и лъжи

Непосредствено след избухването на пандемията Гейтс се държеше на дистанция. Покани за интервюта обикновено отклоняваше - навярно за да не излезе, че критикува правителствата, които дълго време не обръщаха внимание на неговите предупреждения. През последните седмици обаче милиардерът отново проговори.

Гейтс припомня най-вече за спешните стъпки, които трябва да се предприемат. Например: навсякъде по света да се подготвят необходимите капацитети за производството на ваксина. Когато ваксината е готова, трябва да се помисли и за справедливото ѝ разпределяне, включително в бедните страни, припомня още той. А към президента на САЩ Гейтс отправи критика заради решението му да спре вноските за СЗО.

Колкото и да е парадоксално, в определени среди ангажиментът и предупрежденията на Бил Гейтс внезапно придобиват отрицателна натовареност. Приписват му някакъв перверзен план: искал да управлява целия свят и да упражнява контрол над всеки един човек. И дори сам бил предизвикал пандемията, за да продава ваксини и медикаменти.

Повечето от тези легенди идват от САЩ, където ги разпространяват крайнодесни активисти, различни медии и мрежи. Крайнодесните от "Алтернатива за Германия" също подхванаха тези теории и обвиниха Гейтс, че иска да въведе "корона-контрол" над хората и да подложи заразените на "дигитално сертифициране". А в едно интервю от миналия месец Бил Гейтс казва всъщност следното: "Много труден е въпросът кои структури трябва да продължат да работят. Снабдяването с храни и здравните системи - със сигурност. Имаме нужда още от вода, електричество и интернет. Снабдяването с ключови продукти трябва да бъде подсигурено. Отделните държави обмислят все още какво трябва да продължи да работи. Един ден ще имаме и някои дигитални сертификати, от които ще се разбира кой е оздравял, кой наскоро е бил подложен на тест и кой е бил ваксиниран".

С други думи: Гейтс говори за осигуряването на стоки и услуги от първа необходимост, но в социалните мрежи побързаха да го обвинят, че едва ли не искал да имплантира на хората микрочипове. Подобни лъжи влизат в лоша реакция с други познати конспиративни теории и така Гейтс бързо попада под подозрението, че иска чрез мрежата 5G и въпросните измислени чипове да контролира и направлява хората. На един германски сайт се появи твърдението, че целта била всеобщи ваксинации срещу КОВИД-19, чрез които "евгеници като Бил Гейтс да вземат властта над нашето здраве, над възпроизводството и смъртта ни".

Дезинформация по време на пандемия

Всички лъжи по адрес на Бил Гейтс се основават на няколко кратки цитата, извадени от контекст и изтълкувани изцяло неправилно. А неговата фондация, която работи при пълна прозрачност, бива представяна като съмнителна и тайнствена мрежа с мрачни цели.

Анализ на вестник "Ню Йорк Таймс" установява, че във Фейсбук има над 16 000 статуса за Бил Гейтс и вируса, които са предизвикали около 1 милион реакции и коментари. А в Ютюб около 5 милиона души са гледали десетте най-популярни видеа, разпространяващи дезинформация за Гейтс.

В обобщение: пандемията повлече след себе си и истинска епидемия от дезинформация. А Бил Гейтс се превърна в глобален изкупителен агнец на дръвника на конспиративните теоретици.

Публикувано в DW, 24 април

Новините от днес и със задна дата