сряда, 15 април 2020 г.

Д-р Кунчев прогнозира пик на пандемията до седмица у нас

Съмнение за огнище на коронавирус в кюстендилска фирма с около 300 ...
Ситуацията в Паничерево е овладяна, коментира пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Днес следобед той посети подбалканското село, в което от 00:00 часа на 15 април е въведена 14-дневна карантина. През последните три дни шестима жители от ромския квартал, заразени с COVID-19, са приети за лечение в Университетската болница в Стара Загора.

Очаква се тази вечер да станат ясни резултатите от първите 80 проби на контактни хора, на които днес направиха с PCR тестове екипи на Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Взимането на проби ще продължи и през празничните дни, като след Великден ще имаме най-точна представа до каква степен се е разпространил вируса и колко хора са го изкарали много леко или без никаква симптоматика и какъв е процентът на имунните лица.

Доц.д-р Ангел Кунчев прогнозира пик на пандемията от COVID-19 в България до седмица, като в различните областни центрове ще бъде различен. По думите му, колкото повече хора се изследват, толкова по-реална ще бъде ситуацията в страната.

По-рано през деня доц. д-р Ангел Кунчев е посетил Вирусологичната лаборатория в Клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович", където е доставил 300 PCR теста.

Днес и здравният министър Кирил Ананиев обяви, че започва масово тестване за Covid-19 в страната.

"Досега ние провеждахме изследвания и тестване на хора, за които имахме съмнения и на хората, свързани с тях. От тук нататък започваме масово тестване на българските граждани. Имаме 20 хиляди PCR тестове. Това е пътят, по който ще вървим", каза Кирил Ананиев преди да посети Банско заедно с премиера.

747 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. 218 са лицата с потвърден Covid-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, а 31 са пациентите с Covid-19, които са в интензивни отделения и клиники, сочат данните на министерството на здравеопазването. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 3 са в София, 7 в Смолян, 1 в Кюстендил, и 1 в Бургас.

Новините от днес и със задна дата