неделя, 26 април 2020 г.

Италия няма да отваря училищата до септември, но пусна децата на разходка

Италия ще започне да възобновява промишлената дейност на 4 май като част от плановете за смекчаване на карантината за коронавируса, а училищата ще отворят врати през септември. Това казва в интервю за днешния брой на в. "Република" премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

"Работим и в тези часове, за да осигурим за 4 май отварянето на голяма част от бизнеса - от производството до строителството", посочва Конте през изданието.

Жертвите на COVID-19 в Испания нараснаха през последното денонощие с 288, което е най-ниският брой от 20 март насам, съобщи днес здравното министерство, цитирано от Франс прес.

Общият брой на починалите в страната вече е 23 190. Броят на потвърдените случаи на коронавирус нарасна с 1729 през последното денонощие и достигна 207 634, предава БТА.

Днес Испания започна да облекчава мерките за изолация, най-строгите в Европа, позволявайки на децата да излизат от къщи.

Децата под 14 години получиха възможност за първи път от шест седмици да излязат на въздух и да се разходят или поиграят, придружавани от възрастен, за максимум един час, от девет сутринта до девет вечерта, в радиус от един километър от дома.

Тези над 14 години също могат да излизат, за да купят храна или да разходят кучето.

Конте допълва, че училищата ще отворят през септември, но предупреждава, че изследванията показват много висок риск от зараза.

"Дистанционното обучение работи добре", коментира премиерът.

Баровете и ресторантите засега няма да се отварят.

По думите на Конте, условията за бизнеса ще бъдат представени най-късно до началото на следващата седмица.

Премиерът отбелязва, че компаниите ще трябва да въведат строги мерки за опазване на здравето, преди да им бъде разрешено да заработят отново.

Той уточнява, че някои предприятия, определяни като "стратегически", включващи ориентираните към износ дейности, могат да започнат работа още тази седмица, при условие че имат разрешение от местните власти.

Новините от днес и със задна дата