събота, 25 април 2020 г.

Вирусът "напусна" пациент след 38 дни интубация

Најпогодениот град во Италија покажува како ковид-19 влијае врз ...
На брифинга си в 08.00 часа на 25 април ръководителят на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза като победа случай на излекуван, на изчистен от вируса, пациент - мъж, след 38 дни под интубация в "Пирогов".

Това е трети излекуван пациент след интубация, изтъкна ген. Мутафчийски.

Общо 41 са интубираните, т.е. пациенти в по-тежко състояние, в интензивните отделения на различни болници. Към момента хоспитализирани са общо 285 души.

А общо излекуваните досега са 197, 16% от потвърдените вирусоносители.

1234 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас към момента. За денонощието увеличението е със 63 души, каза още ген. Венцислав Мутафчийски. От новите случаи 25 вирусоносители са приети в болница.

Най-много новооткрити заразени са в Плевен - 19, от които седем са от завод "Мизия". Два са новите случаи на заразени деца - в Плевен и в София; те са с леки симптоми.

Шест са новите случаи на заразени сред медицинския персонал - пет във Видин и един - в София, като общо 135 са случаите сред медицинския персонал.

Броят на заразените в София е 639, 149 от тях са в болници, 27 са в интензивни отделения.

На въпрос за решението на столичния кмет Йорданка Фандъкова в парковете да се допуснат родители с малки деца ген. Мутафчийски изрази надежда, че гражданите ще спазват физическата дистанция. Препоръката, която важи за всички общини, кметовете да определят реда и подробностите по посещенията с деца. На въпрос кои деца при това решение ще се смятат за малки ръководителят на щаба отговори, че едва ли гимназисти биха тръгнали да се разхождат в парка с родителите си. Във връзка с това той обърна внимание, че заболеваемостта се следи, а тенденцията се отчита на седмична база.

Болничният капацитетът на София е сериозен, има 279 свободни легла за леки случаи на коронавирус, 130 - за интензивно лечение на коронавирус, както и 10 - за деца, каза директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев.

Дали трябва на болния предварително да му бъде направен тест за коронавирус преценява лекарят, и ангажимент на болницата е да извърши изследването, обясни Пенчев. Той подчерта, че пациентът не е длъжен да плаща теста, прави го НЗОК.

Новините от днес и със задна дата