четвъртък, 9 април 2020 г.

С 30 нови случая, заразените са вече 611 души. Излекуваните - 48

30 нови заразени с коронавирус са регистрирани в страната, като от тях 13 са в болница. Общо са изследвани 498 проби. Така общият брой на заразените в България е 611, като дневното увеличение е с 5,2 процента. Това съобщи на редовния брифинг началникът на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Отново най-много нови случаи - 18, има в София, в Кюстендил - 4, в Сливен - 2, в Пазарджик - 1, в Стара Загора -, в Пловдив - 1, в Добрич - 1. Броят на заразените медици се е увеличил с един до 33-ма. Новооткритият случай е на 62-годишна лекарка, интернист, която не е имала контакт с пациенти.

Нараства обаче броят на пациентите, които са приети в болница, както и на тези, които са настанени в интензивни отделения. От 233 хоспитализирани 27 са в интензивно отделение. Най-голям е броят в София - 146 в лечебни заведения и 20 в реанимация.

"От всички заразени мъжете са 341, а жените - 270, като най-малкият пациент е едногодишно бебе, а най-възрастният - 90-годишен мъж", уточни ген. Мутафчийски.

По думите му, излекуваните са общо 48 души. Няма нови жертви. Броят на починалите остава 24, като средната им възраст е 65,2 години.

Шефът на Националния оперативен щаб обяви, че са готови резултатите на 1016 изследвани служители на МВР.

Главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че средната възраст на тестваните полицаи е 39 години.

1007 от тях са с отрицателни резултати. При двама са открити антитела, които показват прясна инфекция, те ще бъдат допълнително изследвани. Други 7 имат изградени антитела, които показват, че инфекцията е преминала, но без симптоматика, обяви д-р Кунчев.

Ген. Мутафчийски уточни, че при военните са изследвани над 1100 души, без симптоматика. Предстои изследване в неделя на 146 моряци от кораб, който се прибира от учение в Румъния. Няма данни за оплаквания на хората от кораба, но те ще бъдат изследвани.

"В общи линии, популацията в България е все още девствена в изграждането на имунитет от вируса. Пак казвам, че не знаем до каква степен този имунитет върши работа. В международните изявления не се говори за натрупване на имунитет. Навсякъде се опитват да удържат яростта на епидемията", обясни шефът на щаба.

Новините от днес и със задна дата