сряда, 4 март 2020 г.

Българка се върна от Италия и умря в Полски Тръмбеш, издирват и двама нашенци, контактували директно с болен от коронавирус


Получихме днес информация от австралийските колеги данни за двама български граждани, които са контактни на техен положителен случай по време на полет от Доха до Сидни. В момента изясняваме техните адреси, но шансът да са в България е много малък, тъй като и двамата са пътували при близки в Сидни и най-вероятно са там, но това ще го потвърдим.
Това съобщи държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод ситуацията с коронавируса у нас, цитиран от "Монитор". Ако са тук, разбира се, ще бъдат взети проби и те ще бъдат изследвани. По отношение на последната информация за жена от Полски Тръмбеш, която е починала в дома си, имаме информация, отработен е случаят в смисъл, по време на аутопсията ще се вземе материал за изследване, още утре ще го пуснем.
Тя обаче е влязла от Италия чак на 9 февруари. Така че от доста време е в България и това намалява шанса, но така или иначе ще направим необходимото, за да изясним и този случай“, каза още доц. Кунчев.
Няма доказан скучай на коронавирус в България. Това показват данните на националния оператовен щаб към 17 ч, съобщи началникът на щаба и директор на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Обработени са 12 проби във ВМА и 12 в Националния център, От Варна се очакват резултатите от още 3 проби, които не са готови. Патенти за коронавирус – има, но не и за този, който сега мъчи света Има ли вече собственик на най-популярния вирус в света – COVID-19, известен просто като "китайския коронавирус" или "коронавируса...
Приети за днешния ден са шестима пациенти във ВМА, които ще бъдат изследвани, постъпили са на базата на епидемиологични данни затова, че са били в Италия, и че имат някаква грипоподобна симптоматика, съобщи проф. д-р Мутафчийски. Шест проби са разменени с Националната лаборатория за междулабораторен контрол, като се е потвърдило, че са отрицателни.
„Във ВМА разкриваме още една лаборатория, която преди това се занимаваше само с изследванията за хепатит С и хепатит Б. Сега ще бъде преобоудвана по въпросната методика, така че повишаваме капацитета за обработване на проби. Както сутринта обявихме, ще се разшири кръгът на изследваните лица не само по епидемиологични данни. А също така във връзка с издадената заповед от министъра на здравеопазването за по същия начин проследяване на завръщащите се от Южна Корея и от Иран“ , каза още проф. Мутафчийски. Това, което щабът реши, вече е направено, съобщи доц. Ангел Кунчев.

„Официално към районните здравни инспекции да се допълни списъкът със страните, от които въвеждаме наблюдение и карантина, както досега от Китай и Италия с новите две – Южна Корея и Иран. Започват 24 часови дежурства на двата пункта в Бургаска област – Малко Търново и в Ямболска област – Лесово, тъй като от Иран няма кой знае какъв трафик, но има доста камиони, които минават през тези два пункта и подлежат на такова наблюдение. Имаме данни, че турско-иранската граница е затворена от няколко дни, но така или иначе има камиони, които са били на път и ще преминат през България“.
Втората заповед е за разпределение на територията на България коя област към коя лаборатория е оттук нататък. Седем области в Югоизточна България са към Стара Загора, 7 в Североизточна България са към Варна.

Новините от днес и със задна дата