сряда, 4 март 2020 г.

ЕС: Подкрепяме защита на границите на България, Гърция и Кипър


Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи изрази готовност за подкрепа на България, Гърция и Кипър в защитата на границите. Действаме единно и се подготвяме за всякакви възможни събития в следващите дни и седмици, заяви от името на хърватското председателство вицепремиерът Давор Божинович, след като министрите на вътрешните работи на страните от ЕС се събраха в Брюксел на извънредно заседание за кризата с мигрантите по гръцко-турската граница.
В срещата участва и българският вътрешен министър Младен Маринов, който обяви, че ще искаме финансова помощ за Гранична полиция.
"Днес почувствах, че сме семейство - с различни мнения и гледни точки, но заедно в подкрепата за Гърция, Кипър и България", посочи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, която  определи това като насърчаващо, предаде БТА.
Вътрешните министри от ЕС отчитат усилията на Турция да подслони сирийските бежанци, но тези хора не може да бъдат използвани като политическо средство, добави Божинович.
"Незаконното преминаване на държавна граница не се допуска от международното законодателство. Очакваме мигрантите и бежанците да уважават законите в ЕС", допълни хърватският вицепремиер.
Той отбеляза, че едно от днешните решения е да се повиши борбата с фалшивите новини. Като пример той даде наблюденията си от посещението си вчера на гръцко-турската граница. По неговите думи са били разпространявани съобщения, че там са се струпали стотина хиляди мигранти, но Божинович видял под 2000 души.

По неговите думи ЕС трябва да направи така, че икономическите мигранти, които се насочват към Европа, да имат предварително осигурени работа и жилище. Според него страните, които мигрантите прекосяват до крайната цел, трябва предварително да бъдат уведомени за тяхното движение.
Еврокомисарят Йохансон поясни, че ЕС продължава да изпълнява задълженията си по споразумението с Турция. Продължаваме всеки месец да изпращаме пари за 1.7 млн. бежанци в Турция, за училища и здравни грижи за тях и децата им. Готови сме да продължим, но това, което Турция предизвика, не дава решения, добави тя.
По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха и преговаряха в Анкара, се съобщава в изявление на сайта на Европейския съвет. В дискусията участва и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.
В изявлението срещата се определя като "откровена и необходима" и се уточнява, че в центъра на преговорите са били "миграционната ситуация на морските и сухопътни граници на ЕС и кризата в Сирия". Шарл Мишел отново е изразил подкрепата си за Гърция, България и Кипър.
Освен това председателят на Европейския съвет е признал усилията на Турция да даде подслон на милиони бежанци.
"Необходимо е да се намали сегашното миграционно напрежение на европейските граници. Европа е готова да ускори оказването на подкрепа на сирийците в Турция и приелите ги общности", се добавя в изявлението, което подчертава, че "има спешна нужда от трайно прекратяване на огъня в Сирия и трайно политическо решение на сирийската криза", като всички страни трябва да спазват международните хуманитарни закони.

Европа е готова да окаже допълнителна помощ на принудените да напуснат домовете си, намиращи се в провинция Идлиб, се казва още в изявлението.
Говорителят на Ердоган Ибрахим Калън обаче заяви, че на срещата Шарл Мишел не е направил конкретно предложение за хилядите мигранти, които се опитват да влязат в България и Гърция, отбелязва Ройтерс.
"Ние се надяваме, че те някак си ще формулират скоро план и ще ни го съобщят, за да може бързо да го изпълним, в случай, че постигнем споразумение", добави той пред медиите.
Калън подчерта, че Анкара не смята решението си да позволи на мигрантите да се насочат към ЕС за "политическо изнудване", както го определиха някои европейски представители.
"Никога не сме смятали бежанците за средство за политически шантаж", увери той, цитиран от Франс прес.
"Нашата цел с отварянето на вратите не беше да създадем изкуствена криза, да окажем политически натиск или да обслужваме интересите си", добави Калън, но подчерта, че Анкара не иска да принуждава никого да остава в Турция, където се намират близо четири милиона бежанци.
Възможностите ѝ да дава подслон на бежанци имат граници, заяви той и призова отново Брюксел да спази обещанията си по сключеното през 2016 г. споразумение с Анкара за спиране на потока от мигранти./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата