вторник, 10 март 2020 г.

Поставиха цяла Италия под карантина, но хората са спокойни и няма паника


 Катя Стоянова, за BurgasNovinite.BG  от Рим, Италия
Поставиха цяла Италия под карантина. Преди минути премиерът Джузепе Конте обяви извънредните мерки за справяне с коронавируса, съобщи Агенция АНСА.


Той посъветва хората да стоят по домовете си и да пътуват само за работа и при спешен случай. Всички обществени събития са забранени. Общественият транспорт ще продължи да работи, но училищата и университетите остават затворени. Нарушителите може да бъдат осъдени на до три месеца затвор или глобени с до 206 евро, уточни Конте. Всички спортни събития, включително футболните мачове от "Серия А" се отменят.
Премиерът Джузепе Конте обяви на пресконференция безпрецедентни мерки за ограничаване разпространението на заболяването, което в цял свят настъпва с бързи темпове. По думите му, мерките се налагат и няма време за отлагането им. Самият той оповести, че е тестван и резултатът е отрицателен. "Нашите навици трябва да се променят, трябва да се променят сега, всички ние трябва да жертваме нещо за доброто на Италия", призова Конте на пресконференция в сградата на Министерския съвет снощи. "Ще подпиша указ, който може да бъде обобщен така: "Оставам си вкъщи", подчерта той и уточни, че "вече няма да има червена зона на (Апенинския) полуостров. . . Цяла Италия ще стане защитена зона."
Епидемията от коронавирус е най-мрачният час за Италия. Така определи ситуацията премиерът на страната Джузепе Конте.
Той обаче е уверен, че Италия ще преодолее здравната криза, ако хората следват правилата. Хората ще могат да напускат домовете си единствено по спешни причини, свързани със здравето или работата им.
Заповедта остава в сила поне до 3 април и ще засегне 60 млн. души.
По улиците на Рим, в магазините и заведенията, както и в градския транспорт не се забелязва да има  обезпокоени от ситуацията хора. Изключително рядко може да бъде забелязан човек с предпазна маска или друго предпазно средство. Забелязва се обаче, липсата на туристи.
Коронавирусът продължава да бъде централна тема за дискусия във всички телевизионни канали и между рекламите тече информация с инструкции за предпазване от заразяване. Темата е централна и за печатните и онлайн изданията. Най - точна информация обаче, без излишно драматизиране и хуперболизиране, може да се намери в рубриките на Агенция АНСА. Повече от ясно е, че мерките наложени от правителството не са достатъчни и много хора призоваха премиерът Конти да наложи затварянето на клубове, барове, кръчми, салони и места за срещи.
Баровете и ресторантите ще имат право да бъдат отворени от 6 до 18 ч., но само при условие че могат да осигурят разстояние от най-малко един метър между клиентите.
Магазините ще може да работят също ако бъдат в състояние да гарантират един метър безопасна дистанция за клиентите.
А самолетни компании преустановиха полетите си до Милано.

Новините от днес и със задна дата