вторник, 10 март 2020 г.

Храните, които укрепват имунитета срещу вирусите

Снимка: iStock

При липса на витамин А трябва да обогатите менюто си с боб, моркови, тиква, цвекло и черен дроб

Диетолозите препоръчват някои продукти, които помагат за преодоляване на недостига на витамини през зимата и укрепват имунитета срещу вирусите.

Пред в. „Вечерна Москва“ диетологът Елена Соломатина разказа кои храни могат да помогнат при недостиг на витамини.

Според специалистът, продължителната липса на определени витамини може да причини сериозни заболявания.
Например, липсата на витамин А води до проблеми със зрението, нарушава се координацията в пространството, ниското съдържание на витамини от група В може да причини безсъние, главоболие, нарушение на паметта, а недостигът на витамин С води до чести настинки и вирусни заболявания, подчерта лекарят.


Соломатина посочи, че липсата на тези витамини може да бъде компенсирана не само с хапчета, но и с конвенционални продукти.
> При липса на витамин А трябва да обогатите менюто си с боб, моркови, тиква, цвекло и черен дроб.

> Ядки, бадеми, морски дарове, млечни продукти, сушени плодове, яйца, пълнозърнест хляб и трици ще помогнат да се запълни липсата на витамини от група В.

> В същото време киселото зеле, цитрусовите плодове, шипките и ябълките ще помогнат за балансиране на съдържанието на витамин С, а гъбите и рибеното масло ще възстановят нивата на витамин D.

„През зимата тялото ни изглежда изтощено за да е активно, сякаш сме в режим на зимна хибернация. Недостигът на чист въздух, слънце и физическа активност също вреди на здравето ни в студените дни“, заключи Соломатина./nova.bg

Новините от днес и със задна дата