неделя, 22 март 2020 г.

Ето отговорите на питания за туризъм при коронавирус

 Резултат с изображение за „туризъм“
Най-често задаваният въпрос за туризма при коронавирус е докога няма да бъде безопасно да се пътува, съобщават от trip.dir.bg. Повечето авиокомпании предвиждат затруднения в следващия месец – месец и половина, като повечето очакват до края на април светът да се е справил с предизвикателството, а европейските оптимистично предполагат, че до католическия Великднен на 12 април всичко ще бъде наред.


До тази дата, на която човек излетя в Космоса преди 59 г., докато днес се подсещаме да си мием често ръцете, не е особено препоръчително да се пътува не само зад граница, но и в страната. Често, дори без да знаем и без да усещаме, носим вируси, особено хората от големите градове като София, Варна, Бургас, Пловдив, където има чужди гости през всички месеци на годината и хората по-често пътуват поради причина работа или удоволствие, а това поставя в опасност другите около нас, особено по-възрастните роднини.


В световен план вече се говори за „отговорен туризъм”. Имат предвид да бъдем отговорни към себе си, но и към другите, когато планираме и/или осъществяваме пътуване. Не само САЩ, но и много други държави забраниха влизането на граждани на ЕС, като в повечето не се прави разлика от коя точно държава идваме, покрай тежко заразените в Съюза, „горим” и ние – българите. Рисковете на Общността.

На този фон друго много важно питане е покриват ли застраховките рисковете от отмяна на пътуване. Интересно е, че дори в специализираните, а те се продават от няколко дружества у нас, епидемиите не фигурират като поет риск. Дори там, където той се покрива, трябва да се има предвид, че сривът на туризма и транспорта в момента поставя в тежко финансово положение и застрахователите, така че даже поетият риск се изплаща със закъснение.

По-сигурно е споразумение с агенцията, през която сте купили пътуването, или приемане на замяна на датата с по-късен период, което е изгодно и за вас, и за авиокомпанията, круизния оператор или туроператора, който няма да вади реални пари и бързо ще се навие, ако и сам още не ви го е предложил. Трудна работа е да се компенсират платените на ниска цена резервации в световните системи, защото там вие сте се съгласили да поемете сами риска от отмяна и поради тази причина едва ли ще ви върнат парите.

Много хора се безпокоят за летните почивки, които вече са планирали или дори са платили. Дали биха могли да разчитат на мечтаната ваканция през обичайния за нея сезон юли – август? Отговорът е, че най-вероятно трябва да бъдат спокойни. Ръководителят на акцията по спасяването на огнището на коронавируса Ухан в Китай, човекът, който преди това победи епидемията от атипична пневмония прогнозира, че до юни – юли ще сме се справили с вируса. Страната му официално увери, че до април ще пусне ваксина, уговори се със САЩ за съвместната ѝ разработка, много преди очаквания срок от година за направата на приложим антидот.


Италианските лекари също измислиха комбинация от лекарства, които приложени на конкретни пациенти дадоха чудесни резултати. Разбира се, няма нищо 100% сигурно. Но август трябва да бъде свободен от корона. Още повече – септември, когато в традиционните за европейците и вече за нас дестинации по Средиземноморието лятото е по-меко и по-приятно, а морето често е по-топло от температурите в топсезона. Не трябва много да се чака с резервациите обаче, защото в един момент много хора ще се сетят за това и в резултат цените изведнъж ще се вдигнат поради увеличеното рязко търсене. В крайна сметка, може да се окаже, че изправените на ръба на пропастта хотели дори в скъпи дестинации като Франция, Италия и Испания ще предложат невероятни сделки, за да избият месеците на тревога, което ще се отрази благоприятно на туристите, а и ще позволи мъката да бъде компенсирана с повече екскурзии на място, шопинг и удоволствия.

Новините от днес и със задна дата