неделя, 22 март 2020 г.

Трусът в Хърватия нанесе щети, дете се бори за живота си

 Снимка на Zagreb Te Zove.
Петнайсетгодишно момче е в критично състояние в резултат на земетресенията, които разтърсиха Хърватия днес сутринта, предаде Асошиейтед прес и БТА.
Има ранени хора при труса, който предизвика паника сред населението и причини материални щети на множество сгради.

Първоначално хърватски медии съобщиха по-рано, че тийнейджърът е първата жертва на труса. Ройтерс по-късно уточни, позовавайки се на Загребския институт за спешна медицинска помощ, че момчето е живо, но състоянието му е критично. Над десет други пострадали са потърсили медицинска помощ.
Според Геофизичния институт на САЩ земетресението е било с магнитуд 5,4, а според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център - 5,3 и е бил последван от вторичен трус със сила 5,1.
Снимка на Zagreb Te Zove.
Първият трус е регистриран малко след 6.20 ч. местно време, а вторият - в 7 ч. Епицентърът на земетресението е бил на 7 км северно от Загреб, а огнището - на дълбочина 10 км, посочва Ройтерс.

По много сгради са се образували пукнатини, повредени са фасади и покриви. Улиците в центъра на столицата са посипани с отломки. Късове бетон са паднали върху автомобили, комини са се срутили пред входове на сгради, описва обстановката АП.
Изплашени, много жители на столицата са излезли по улиците. За кратко е имало прекъсване на електричеството, съобщава се и за няколко пожара. В някои райони за известно време е прекъснал и интернет.
Хърватският министър на вътрешните работи Давор Божинович призова в Туитър хората по улиците да спазват социална дистанция помежду си, за да се предотврати разпространение на коронавируса. В страната досега са регистрирани 206 заразени и един смъртен случай.
Снимка на Zagreb Te Zove.

Новините от днес и със задна дата