четвъртък, 5 март 2020 г.

Турските спецчасти се изправиха срещу гръцките - между тях са мигрантите


Засилващият се мигрантски натиск по границата с Турция предизвика въвеждането на най-високо ниво на сигурност в област Еврос в Гърция (областна единица, част от областта Източна Македония и Тракия). Армията пое контролa на цялата гръцко-турска граница в областта, съобщи БНТ по информация от нейните пратеници на горещата точка.

Турция на свой ред започна от днес да разполага 1000 спецполицаи по границата с Гърция, за да спре изтласкването на мигранти обратно към страната.
Какво се случва на границите
Само за денонощие опитите за незаконно преминаване на браздата се увеличиха повече от два пъти. Екипи на гръцката армия и полицията патрулират по всички крайгранични пътища.
Пред камерата на БНТ военните задържаха 4-има афганистанци, преминали в Гърция през река Марица. При друга гранична проверка са заловени трима афганистанци и двама мароканци.
Започна и надграждане на граничната ограда с бодлива тел.
Политическото напрежение между Турция и Гърция не стихва. Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу отправи остри критики за поведението на гръцките власти към бежанците, струпани в т.нар. ничия земя край Одрин. Той посети граничния район Пазаркуле край Одрин и обяви, че гръцките полицаи са ранили 164 мигранти.
"139 000 са преминалите през Одрин бежанци. Те (гърците) причиниха смъртта на трима от тях, използваха срещу тях сълзотворен газ произведен през 1978 г. Гръцката страна направи това. Раниха 164. Тази сутрин изпратихме 1000 специално екипирани полицаи от спецчастите, за да спрем изтласкването на мигранти обратно в страната. Те опитаха да върнат обратно към Турция 4900 души. Подсигурили сме и патрулни лодки. Няма да позволим човешките права на хората по границите ни да бъдат нарушавани", каза Сюлейман Сойлу.

Скоро след изказването на Сойлу, в Одрин започнаха да пристигат полицаи от различни турски окръзи.
Турция твърди, че гръцките власти използват срещу мигрантите и бойни патрони, а не само гумени.
Фронтекс изпраща спецчасти в конфликтната зона
Европейската гранична служба Фронтекс ще разположи в Гърция през следващата седмица свои сили за бързо реагиране по земя и море, съобщи днес говорителката на агенцията на ЕС за граничен контрол Ева Монкюр, цитирана от ДПА и БТА.
"Планираме да изпратим около 100 души от спешните сили в граничния район Еврос до следващата сряда", каза тя.
Фронтекс вече засили патрулите между турското крайбрежие и гръцките острови в Егейско море. Службата ще изпрати на гръцките острови предимно техника, тоест катери или хеликоптери, но по думите й това ще отнеме малко повече време.
Още не е ясно какъв ще бъде приносът на отделните страни от ЕС, но всички са обещали помощ, добави Монкюр. Операцията е със срок два месеца, който може да бъде удължен.
Какво разказват мигрантите
След близо седмица раздяла мъж от Афганистан успя да намери 12-годишната си дъщеря. По време на безредиците по границата малкото момиче изчезва сред тълпата. Историята има щастлив край благодарение на помощта на доброволци.
Мигранти от Мароко вървели пеша 18 дни. Надяват се блокадата да падне скоро, за да могат да продължат пътя си към Германия. "Искаме ново бъдеще. Вървим пеша през Турция, спим в гората. Толкова е трудно. Студено е, но трябва да се справим. Не знаем пътя, разпитваме хората за посоката", споделя жена от Мароко.
Някои от върнатите са намерили временно убежище в Одрин. Няколко сирийски семейства споделят, че трябва да се грижат за децата без да имат достатъчно вода и храна. В подобни условия живеят десетки бежанци в покрайнините на Одрин. Хората използват всяка една възможност, за да се скрият от лошото време.
Мигрант от Сирия показва къщата, в която се спасяват от студеното време и дъжда.
Хората обаче са категорични, че не биха се върнали в Сирия.
Всеки човек като мен, когато завърши, трябва да отиде в армията. Това е много опасно, почти сигурно е, че ще умреш. Не искам да се бия. Искам да отида в Нидерландия, само за да съм в безопасност, споделя сириец.

Новините от днес и със задна дата