четвъртък, 5 март 2020 г.

Търговци питат премиера как да си върнат милионите след спирането на частната лотария


Над 20 хиляди дребни търговци от цялата страна са купили лотарийни билети на "Национална лотария" и сега търсят начин да не търпят щети от спирането на лотарията.
Това каза в Националния пресклуб на БТА председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на търговци на тютюневи изделия Иван Делчев.
Билети в търговците са на стойност около 40-50 млн. лева. Те са купени на консигнация, но от организацията не уточниха процента от отстъпка, която са имали при търговията на дребно.
От асоциацията нямат предложение как да се излезе от ситуацията и затова днес изпращат отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане той да намери решение на казуса.
Търговците на дребно заявиха, че няма да протестират, ако исканията им не бъдат удовлетворени. Те настояват за по-добър контакт с държавните институции и парите им да бъдат възстановени.

Припомняме, че според променения Закон за хазарта лицензите на двете лотарии - "Национална лотария" и "Лотария България" бяха веднага отнети, а до края на годината двете фирми, които ги организират, имат ангажимент да унищожат билетите, които са вид ценни книжа.
Търговците разчитат да се намери начин да се уредят "тези търговски отношения" с мотива, че към датата на отнемане на лиценза на лотариите никой от търговците не е имал виновно поведение.

Новините от днес и със задна дата