Старият морски вълк Трендафил Витанов ще обучава учениците от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас, съобщиха от местната администрация.

Известният тралмайстор ще води дисциплината "Морско такелажно дело". Под негово ръководство учениците ще правят морски възли и примки, ще съединяват въжета и т.н. Трендафил Витанов е работил 25 години в "Океански риболов". За него няма тайни във връзването на морски възли от всички видове въжета и в заплитането на мрежи.
През обучението ще преминат всички възпитаници на Морското училище.
Трендафил Витанов вече посети такелажния кабинет на гимназията, воден от директорката Христина Жабова. Специализираната класна стая се оборудва в момента. В нея ще продължи използването на съществуващи макетни табла с видове възли, приспособления и инструменти за такелажа, които имат и сантиментална стойност, тъй като с тях са се учили на занаят поколения бургаски моряци. Но ще бъдат изработени и нови.

В модернизирания кабинет учениците ще могат нагледно да се обучават на видовете корабни въжета, обзавеждането на кораба с блокове, скоби (шегели), коуши, халки и обтегачи, както и да извършват такелажни работи. Те ще научат и командите на български и английски език за натягане и освобождаване на швартови въжета, буксири и проволки, за заставане и снемане от котва.
Легендарното Морско училище на Бургас търси своето достойно място в съвременния свят. Общината поиска и получи неговото управление в края на миналата година и сега, с помощта на местната морска общност, полага усилия да модернизира материалната база и обучителната му програма.