вторник, 3 март 2020 г.

Как да си възстановим данъци, ако сме работили в чужбина

istock
Около 42% от дохода на работещите в чужбина българи отива за данъци.

Напълно законно е надвнесената или цялата сума, ако тя е под облагаемия минимум, да бъде възвърната. Документи за възстановяването на данъци може да се подават за 4-5 години назад.


Това сочат изчисленията на специализираната компания за възстановяване на данъци RT Tax.


Около 45% от българите, работещи в чужбина, не са поискали възстановяване на данъците през 2019 г., които са платили извън пределите на България.

Общата сума на непотърсените от тях пари за миналата година възлиза на приблизително 3,2 млн. евро.


По време на работата си в чужбина българите плащат надвнесен данък общ доход.

Според RT Tax основните причини те да пропускат да приберат полагаемите им се средства впоследствие са свързани с липса на достатъчно информация, нежелание да преминават през бюрократичната процедура и страх, че възстановяването на данъците може да им попречи да работят отново в чужбина или да кандидатстват за пенсия там.


Всеки български гражданин може сам да се свърже с данъчните власти в държавата, в която е работил, да предостави необходимите документи и да получи парите си.

Процедурата по възстановяване на данъците трае от 2 до 6 месеца. За административната работа по нея може да бъде и наета фирма, като тя ще има нужда от информация само от периода на работа в чужбина и името на работодателя, а липсващите документи могат да бъдат изискани по служебен път.

Средствата, които бъдат върнати, са само от данъка върху дохода, т.е. нямат общо със социалните осигуровки в страната, в която е работено, и следователно не би трябвало да има пречка за използването на нейните социални услуги или получаване на пенсия при необходимите квалификации./pariteni.bg

Новините от днес и със задна дата