събота, 21 март 2020 г.

Упражнение за силно стимулиране на имунната система

Упражнение за силно стимулиране на имунната система - изображение
Упражненията могат да имат мощен ефект върху имунната система, но общоразпространеното мнение, че колкото повече тренирате, толкова по-лесно ще се преборите с болестите не отговаря на истината. В действителност, когато говорим за подобряване на имунитета, прекаляването със спорта е също толкова лошо, колкото и ако изобщо не тренирате.
Световната Здравна Организация препоръчва по около 300 минути аеробна тренировка за седмицата за средностатистическия човек, което е почти по 45 минути дневно. Но аз не бих ви съветвал да го спазвате.

Рискът от разболяване може да бъде намален, ако изпълнявате правилните упражнения. Но ако прекалено дълго тренирате, това води до стрес за имунната система. Това е като при футболистите, които се разболяха бързо от актуалния коронавирус. Просто техните тела са толкова натоварени, че това ги прави податливи на заболявания.

Проблемът не е в самите тренировки, а в интензивността, която предизвиква имунен отговор по време и малко след края на тренировката. И колкото по-дълго се тренира в по-силно изразена епидемиологична обстановка, толкова по-дълго имунитета остава по-нисък и създава риск от заболяване.

Причината е проста: тялото интерпретира дългото трениране като стрес за него.

Това повишава нивата на норепинефрин и кортизол. Тези стресови хормони оказват „натиск“ върху имунната система и карат много от имунните клетки, включително и белите кръвни телца, да понижават количеството си по време на силното натоварване.


Затова, днес ще ви покажа упражнението, с което да подобрите имунитета си и то се изпълнява само по 12 минути дневно – време, което е достатъчно за подсилването му, но не толкова дълго, че да предизвика отделянето на стресови хормони.

То е достатъчно лесно за изпълнение, нуждаете само от малко пространство в дома ви и собственото ви тяло.

    Легнете по корем и изпънете ръцете си напред и краката назад! Брадичката ви трябва да не докосва пода.

    Стегнете гръбните си мускули и повдигнете ръцете и краката си едновременно от пода!

    Задръжте за 3 секунди, като се стремите да пулсирате нагоре надолу с ръце и крака, след което се върнете в стартова позиция!

    Изпълнете 3 серии по 15 повторения.

Почивките между сериите трябва да са достатъчно дълги, за да можете да възстановите силите си за следващата серия.

С течение на времето, можете да увеличавате продължителността на задържането на вдигнатите ръце и крака от пода./sport.framar.bg

Новините от днес и със задна дата