понеделник, 2 март 2020 г.

На ръба на закона ли е "паякът" / Видео

 Резултат с изображение за „паяк за коли“
Въвеждат нови пътни знаци и указателни табели за шофьорите.

Това се случва с промяна в наредба от регионалното министерство. Оказва се, че вдигането на коли и слагането на скоби се извършва на ръба на закона от години, съобщава NOVA.

Един от наказателните паркинги в София е препълнен с колите на шофьори, паркирали неправилно. Вдигнати са от "паяк" на базата на един пътен знак. Досущ като в Бургас и всички останали български градове.
"Всъщност, този символ не фигурираше в Наредба 18 и на практика той не се използваше правилно, нямахме право да го използваме. Всеки елемент за организация на движението, който не е част от съответната Наредба 2 за пътна маркировка или 18 за пътни знаци, не може да бъде използван за сигнализиране на пътищата. ", каза Диана Русинова от Института за пътна безопасност.
Така се оказва, че от общините в цялата страна имат право да ни глобяват за неправилно паркиране, но не и да ни вдигат автомобилите. 
Според юристи това дава възможност на шофьорите да остават ненаказани.
"Към настоящия момент съдебната практика показа, че голяма част от репатрирането, принудителното преместване на автомобили, е незаконосъобразно. Доста хора са търсили правата си по съдебен ред и съдът се е произнесъл в позитивна посока от гледна точка на шофьора, чийто автомобил е бил принудително преместен", каза още адвокат Мария Янева. Казусът със санкционирането за неправилно паркиране, но в "зелена" или "синя" зона, е подобен, но и той е пред разрешаване.
Въвеждането на новите знаци и табели вече е обнародвано в Държавен вестник.
Тепърва те ще се изработват, преди да започне подмяна и монтаж, а в писмена позиция до NOVA, от регионалното министерство заявиха, че допълнителните табели за принудително остраняване на пътни превозни средства и поставяне на ограничителни средства са регламентирани в Наредба 18. Те се поставят за допълнителни указания към пътните знаци, които забраняват спирането и паркирането. 

Новините от днес и със задна дата