неделя, 22 март 2020 г.

Румен Радев налага вето върху част от Закона за извънредното положение

Резултат с изображение за „румен радев“
Налагам вето върху част от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.
Това каза президентът Румен Радев в специално изявление пред журналисти.
"Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото", обяви Радев.

По-рано днес бизнесът поиска президентът да наложи вето на закона за извънредното положение, приет в петък. Причините - според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика. Според работодателите държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.


Това ще е 20-ото вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване.

Сред законите, на които държавният глава наложи вето са: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал,


Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане, върху Изборния кодекс и върху ратификацията на закупуването на F-16, съобщава Фокус.


Мотивите за ветото ще бъдат уточнени по- късно!
Очаквайте подробности.

Новините от днес и със задна дата