петък, 6 март 2020 г.

Днес - повече слънце, но от утре - отново облаци и дъжд


Днешният ден ще ни предложи и слънце, но от утре отново предстоят няколко дни с облачно време и превалявания. Температурите остават над обичайните - сняг ще вали само по най-високите планински части.
Днес денят започва с незначителна облачност, в централните и източни райони - и слънчево време. Още в следващите часове, обаче, от запад облачността ще се увеличава и до вечерта над по-голямата част от страната ще бъде значителна.


Температурите след обяд ще бъдат от 10 до 16 градуса. Южният вятър в източните райони и северно от планините ще се усили до умерен.
През нощта облачността ще се увеличи и ще бъде значителна. В Източна България и по планините ще духа слаб до умерен вятър от юг. Температурите сутринта ще са от 2 до 8 градуса, в югоизточните райони до 9, 10.
В сутрешните часове над западните райони ще завали слаб дъжд.
Утре вятърът в източните райони ще се усили още и ще бъде умерен и силен. Дневните температури ще се повишат и ще бъдат от 15 до 20 градуса, малко по-ниски в крайните западни и северозападни райони. Дъжд ще превалява на места в западната половина на страната, а около Западна Стара планина са възможни по-значителни валежи и гръмотевици. През нощта срещу неделя дъжд ще превали и на места в централните, а по-късно - и в източните райони.
В неделя сутрин температурите ще бъдат от 5 до 10 градуса. Вятърът ще се преориентира от северозапад - в Дунавската равнина умерен и временно силен. С него ще нахлува по-хладен въздух. Дневните температури ще бъдат от около 9-10 градуса в Западна България до все още 18-19 в крайните източни райони, където през по-голямата част от деня вятърът ще бъде все още южен. Сутринта дъжд ще превалява над западната половина на страната, а по-късно след обяд и през нощта срещу понеделник - над източните и югоизточни райони.
През нощта срещу понеделник валежите отново ще се активизират в централните, южни и североизточни райони и на места ще бъдат значителни. Сняг ще вали само по най-високите части на планините.
Минималните температури в понеделник ще бъдат около 1-2 градуса по високите западни котловини, 4-7 градуса в Дунавската равнина и 7-9 градуса в Тракия.
През деня в понеделник валежите в централните райони ще отслабват, но все още няма да спират напълно. Дневните температури ще бъдат от 6 до 11 градуса, в крайните северозападни и югоизточни райони - до около 13 градуса.
Във вторник облачността ще бъде значителна. Слаби превалявания от дъжд са възможни над голяма част от страната, а малко по-значителни валежите ще бъдат над североизточните райони. Ще духа слаб северозападен, в източните райони - умерен и временно силен северен вятър.
Минималните температури ще бъдат от 2-3 градуса по високите полета до 8-9 в югоизточните райони. Дневните стойности ще са от 7-8 до 12 градуса, малко по-високи в Северозападна България и западната част на Горнотракийската низина.
В сряда ще остане облачно, с разкъсвания, по-значителни над югоизточните райони. Минималните температури ще останат без промяна, а дневните ще се повишат малко и ще са от 10 до 15 градуса. В Дунавската равнина ще духа до умерен вятър от запад-северозапад.
Според предварителните прогнози, към четвъртък и петък дневните температури отново ще достигнат, а на места и ще преминат 20 градуса.'vremeto.dir.bg

Новините от днес и със задна дата