понеделник, 2 март 2020 г.

Половината плажове в света може да изчезнат до 80 години


Климатичните промени и покачването на океанското ниво могат да станат причина половината от плажовете по света да изчезнат до 2100 година, сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Дори ако човечеството значително намали парниковите емисии, които са отговорни за климатичното затопляне, над една трета от пясъчните крайбрежни ивици са застрашени.
Изчезването им би имало последствия не само върху туризма. "Ако оставим настрана туризма, плажовете в редица случаи осигуряват първия механизъм за защита срещу бури и наводнения - заяви Михалис Вусдукас от Севместния изследователски център на Европейската комисия. - Без плажните ивици последствията от екстремни климатични събития вероятно ще са по-големи. Трябва да се подготвим за това."
Плажовете заемат над една трета от крайбрежните ивици в света и в редица случаи се намират в гъстонаселени райони. Застрашени са от дължащата се на нови строежи ерозия на почвата, повишаването на морското ниво, бурите.
Австралия може да е най-силно засегната - плажни ивици с дължина почти 15 000 км може да изчезнат до 80 години. След Австралия се нареждат Канада, Чили, САЩ, Мексико, Китай, Русия, Аржентина, Индия и Бразилия.

Специалистите са проучили два сценария - най-лошия, при който парниковите емисии продължават със същите темпове, и друг, свързан с ограничаване на климатичното затопляне до 3 градуса Целзий. При най-лошия сценарий ще изчезнат 49,5 процента от плажовете, т.е. пясъчни крайбрежни ивици с дължина около 132 000 км. В другия случай ще бъде засегната плажна ивица, дълга 95 000 км.
Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Новините от днес и със задна дата