събота, 22 февруари 2020 г.

Сини „Brexit“ паспорти ще бъдат издавани в Обединеното кралство от следващия месец


Сините паспорти ще бъдат издавани за първи път от почти три десетилетия от следващия месец, за да отбележат напускането на Великобритания от ЕС, съобщи правителството. Те ще заменят стандартните издадени „бургундско червени“ паспорти, които бяха в държавите от ЕС от 1988 г.
Секретарят Прити Пател приветства преминаването към синьо, но проевропейските кампании и националистически политици в Северна Ирландия прогнозираха, че новите паспорти ще доведат до това, че британците ще влязат в бавната лента на летищата и пристанищата в целия ЕС . 
От вътрешния офис казват, че синият паспорт ще бъде „най-зеленият паспорт на Великобритания досега“. Говорителят каза: „Въглеродният отпечатък, произведен чрез производството, ще бъде намален до нетна нула чрез проекти като засаждане на дървета.“ Той също така популяризира паспорта като най-технологично напредналия.  
Говорителят заяви, че има „редица нови и актуализирани функции за сигурност, включително здрава, супер здрава страница от данни от поликарбонат, която съдържа иновативни технологии, вградени в документа, за да се защитят личните данни“.Паспортът с нов облик включва най-новите и сигурни техники за печат и дизайн, каза говорителят, който ще предложи по-добра защита срещу кражба на самоличност и измами. 
Пател каза: „Напускането на Европейския съюз ни даде уникална възможност да възстановим националната си идентичност и да извървим нов път в света. Като се върнем към емблематичния син и златен дизайн, британският паспорт отново ще бъде преплетен с националната ни идентичност и нямам търпение да пътувам с такъв. “ Ентусиазмът на нътрешният секретар не беше споделен от Европейското движение. Едуард Макмилан-Скот , покровител на групата и депутат от 30 години, заяви, че синият паспорт ще се разглежда като обиден за много европейци. 
„Той ще се разглежда като символ на преобладаващото в консервативната партия отношение към останалата част на Европа, което е изолационистко, невежо и саморазрушително“, каза той. Макмилан-Скот каза, че последни те сцени, заснети в Twitter от дълги опашки при паспортен контрол на летището в Скипхол в Амстердам, в които участват британски туристи, са „само предвестник на това, което предстои с тези паспорти“. 

Той каза: „Когато бях евродепутат, си спомням, че ми беше даден специален син пропуск, който трябваше да улесни преминаването на гранични проверки на път за Брюксел и Страсбург. Беше по-трудно, отколкото ми се струваше, защото някои гранични служители не бяха сигурни какъв е документът и се задържахме с безкрайни проверки. 
„И така, аз го изхвърлих и започнах да използвам нормалния си паспорт на Обединеното кралство в цвят бордо - същия цвят като всички останали, минаващи през ЕС. Без съмнение това маркиране на британските притежатели на паспорти с друг цвят ще направи живота неудобен, особено за милионите, пътуващи до ЕС. "
Клер Хана, проевропейският депутат от социалдемократическия и лейбъристи за Белфаст Юг, заяви: „Фактът, че това се възхвалява като голяма печалба, обобщава Brexit . Цветът се променя, но възможността и потенциалът са ограничени. В този случай синьото ще представлява икономическа вреда и ограничен хоризонт за притежателя на паспорта и това е плачевно и срамно. "
Източник/hotpoint-news.com и  theguardian.com

Новините от днес и със задна дата