петък, 7 февруари 2020 г.

"Бащата" на валутния борд допуска "тайно споразумение" с нови условия пред България за еврозоната

Резултат с изображение за „проф. Стив Ханке“
Не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България, предупреди в интервю за "Хоризонт" проф. Стив Ханке, считан за баща на валутния борд у нас.

Според него може да има "тайно споразумение", което цели да дискриминира България и да ѝ постави допълнителни условия по пътя ѝ към еврозоната.
Самият Ханке потвърди многократно изразяваната теза, че няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната. "Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега", каза той.
"Валутният борд е непробиваем. С фиксиран курс ще се влезе в чакалнята, ще се престои в чакалнята. Такова писмо се получи от ЕЦБ. Няма по глупаво нещо и грешно българинът да си сменя левовете в евра. Ще загуби два пъти. Първият, когато смени левовете в евро и после като в бакалията върне еврото в левове. Нашият лев е не по-слаб от еврото", заяви пред bTV бившият финансов министър Муравей Радев във връзка с решението на парламента да одобри преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон направиха промяна в Закона за БНБ.

Новините от днес и със задна дата