сряда, 26 февруари 2020 г.

Десетки под карантина у нас заради коронавируса

 istock
Държавата на крак заради коронавируса. Увеличават се случаите на хора под карантина заради съмнения за заразата или заради това, че идват от заразени райони. След Пловдив, изолирани пациенти вече има и в София, Сливен, Бургас, Хасково. Сред тях са и много ученици.
Пробата на жената от Пловдив, за която имаше съмнения за заразата, е отрицателна. Но междувременно 3-ма други бяха приети за наблюдение в инфекциозна клиника в града.
Цял клас от 20 ученици и учителите им са поставени за всеки случай, под домашна карантина. Вече е измислен начин, как децата да учат дистанционно.

Има един случай на изолирана жена в Русе, в Бургас пък двама души са изолирани в инфекциозното отделение. Единият от тях се е прибрал от Китай и се почувствал зле. В Хасково, на други трима души е препоръчана домашна карантина, а дете е под наблюдение в болница.
В Сливенско също под превантивна домашна карантина остават няколко души, които са се върнали от Китай.
 Става въпрос за една жена и двама мъже, които сами са потърсили консултация и хоспитализация. Пробите им са изпратени в София. Тези на жената са готови и сочат, че не е болна.
Най-важната информация до този час - няма потвърден случай на коронавирус в България! Има изолирани хора заради  съмнения, но засега пробите са отрицателни.

За да не се допусне заразата и у нас, страната ни взима драконовски мерки. Денонощни медицински екипи вече дежурят по всички летища и по сухопътните граници.
 На летище София всички се проверяват с термокамери. Важно е да се уточни, че камерата е поставена високо и не се вижда на пръв поглед.  Предстои термокамери да бъдат поставени и на граничните пунктове с Турция и Гърция.
От кризисния щаб уверяват, че са взети всички необходими мерки. Специалният телефон, който здравното ми министерство откри за коронавируса, става денонощен. Изработени са и брошури за българи и за чужденци.
Всеки, който кацне със симптоми на летището, но не иска да отиде в болница, ще бъде конвоиран без право на отказ. Разиграният днес сценарий на летище София включваше посрещане на пътници, идващи от Истанбул.
 При реален случай, а не учение, достъпът до клиниката във ВМА ще е силно ограничен, персоналът също ще е под карантина, а за охраната ще се грижи военна полиция.
Митничарите и граничарите работят с маски и ръкавици. А до края на седмицата ще разполагат и с термокамери.
Междувременно, министерството на туризма свика спешна среща с туроператорите.
„Групите, които са с организиран туризъм и които са били в Италия и Венеция в рамките на карнавала, са се прибрали и спазват всички изисквания на здравните власти. За съжаление нямаме информация по отношение на индивидуалните почивки”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.
 Над 10 хиляди българи имат резервации за почивки в Италия до края на юни. Засега единствената авиокомпания, обявила промяна в полетите си до Италия е "България еър".
 До 27-ми март няма да има курсове до и от Милано. Други две компании обаче продължават да летят ежедневно до Италия./pariteni.bg

Новините от днес и със задна дата