вторник, 4 февруари 2020 г.

Читалище "Св.Св. Кирил и Методий" организира арт състезание за кукерска маска, паралелно с Националния литературен конкурс "МОРЕ"


Читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1985" и Сдружение "Усмивка"  заедно организират Национален конкурс за изработване на кукерска маска "Магията на кукерската маска - Да прогоним злото, да бъдем по-добри",посветен на традиционния кукерски обичай.
Читалището вече превърна в традиция друга своя инициатива - провежданото на Националния литературен конкурс "МОРЕ".

Целта на новата проява е да се съхрани и популяризира българския народен обичай Кукеровден. Кукерските обичаи по нашите земи водят началото си от преди повече от 8000 години. В различните краища на България кукерите излизат по различно време - в Банско идват на Нова година, в Пернишко - към края на януари, а на други места в България кукерите се появяват и традиционно се свързват със Сирни Заговезни. Имат и различни имена: бабугери, песяци, мечкари, старци, сирваскари,  кукове. Кукерите се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски, окачат по себе си звънци и хлопки, и носят мечове или тояги за да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да дойде пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година.В конкурса могат да участват творби изработени от:
- приложно-декоративни творби: вълна, рог, прежда, конци, стъкло, мъниста, дърво, дървени топчета, кожа, картон, семена, зърна и др.
Регламент: В конкурса могат да вземат участие всички н а възраст от 6 до 15 години.
Творбите трябва да бъдат придружени със следната информация за участника: трите имена, възраст; адрес за кореспонденция; учебно заведение; телефон за връзка; имейл.
ПЕРИОД НА ПРОВЕЖДАНЕ
Крайният срок за получаване на творбите e 15.02.2020 г. на адрес: гр. Бургас, ж.к. "Меден рудник" бл. 25 партер.
Подборът и класирането на творбите ще се осъществи от експертно жури. За всеки отличен в съответната категория ще бъде присъдена предметна награда. Всички участници в конкурса ще получат грамота по имейл. Маските ще бъдат подредени в благотворителна изложба-базар. Събраните средства ще бъдат за закупуване на инфузионна помпа за детската неонатология към УМБАЛ - Бургас.
А крайният срок за участие с есе или стихотворение на морска тематика в Националния литературен конкурс "МОРЕ" е 31 март 2020 г.
Той се организира от читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1985" със съдействието на Община Бургас.
Първото издание на конкурса е  през 2003 г.  и е посветен на 11 май - Деня на светите братя Кирил и Методий.В литературният конкурс "МОРЕ" могат да участват всички желаещи на възраст от 15 до 25 години.
Медиен партньор на проявата  е  специализирана онлайн медия за книги "Аз чета".
Голяма награда на журито  е  статуетка, грамота, парична награда и издаване на стихосбирка от Издателска къща  "Знаци" на отличения автор.
За всеки жанр се излъчват І, ІІ и ІІІ награда /грамота, парична и предметна/.
Награда на издателска къща "Хермес".
Номинираните творби се отпечатват в сборник след всеки две поредни издания на конкурса.
Отличените от журито творби се публикуват в сайта на читалището www.chitalishte-км.org и Facebook: Читалище Бургас.
На наградените участници се изплащат пътни разходи за участие в тържеството по връчване на наградите.
Журито и размерът на наградите се определят за всяка година от организационния състав на конкурса.

Новините от днес и със задна дата