вторник, 4 февруари 2020 г.

Фотоизложбата „Дом на светлината“, която показва морски фарове от крайбрежията на 25 държави, гостува в Бургас от 7 февруари


* На откриването авторът Бела Бенова ще представи и книгата си "По пътя на пулсиращата светлина"
Пътуващата фотоизложба на Бела Бенова - "Дом на светлината", представя цветни фотографии на морски фарове, заснети в над 25 държави в периода 2007 - 2019 година.
Тя се радва на изключителен интерес при представянето си в Прага и Чехия. Бургазлии и гости на града могат да я видят на 7 февруари /петък/ в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино", от 18.00 часа. Входът е свободен.
В последните 13 години всяко лято Бела Бенова осъществява велосипедни пътешествия, заснемайки морските фарове в десетки европейски държави по протежение на над 13 000 километра по крайбрежията на Черно, Средиземно, Адриатическо, Балтийско и Северно море. В изложбата са включени и снимки от кратки посещения в Скандинавските страни, Великобритания, Ирландия, Египет, Латинска Америка, островите в Карибския басейн и други.
Бела Бенова е пътешественик, писател, фотограф. Родена е във Варна, завършила е Френската гимназия и Техническия университет в София, учила е и във Франция. Още като ученичка започва да се занимава любителски и професионално с фотография, от 2007 г. е член на Български Фото Клуб .
През лятото на 2007 осъществява първия си проект за посещение и заснемане на навигационните светлини на Черно море - Велопътешествие по българските фарове. Фото изложба в Археологически Музей - Варна и серия фото разкази в списание "Морски Свят" описват тези приключения. Следват самостоятелни и групови фотоизложби, авторски материали в списания и електронни медии.

През 2013 издателство "Сталкер"- Варна публикува пълния разказ за пътешествието - "По пътя на пулсиращата светлина". Този пътепис с над 250 черно-бели авторски фотографии е дебютната книга на Бела Бенова. Тя е последвана от сборника "Врати" ( 2015), съчетаващ стихове и авторски снимки на рисувани врати на остров Мадейра, представен заедно с едноименната фото-изложба в няколко града в България. През 2016 "Сталкер" публикува и "Гостенка в миналото" - дневник в проза и мерена реч, илюстриран отново с авторски фотографии. Представянията и на тази книга са придружени от пътуваща фото-изложба. Всяко лято от 2007 досега, Бела Бенова организира и осъществява с приятели поредно велосипедно пътешествие по морските фарове на различни европейски страни.
 Фото разказът "Дом на свелината" се реализира с подкрепата на Община Бургас. Входът е свободен.

Новините от днес и със задна дата