неделя, 9 февруари 2020 г.

Никога не приготвяйте така яйцата, опасно е

Никога не приготвяйте така яйцата, опасно е
Яйцата са една от най-популярните храни в цял свят. Те се консумират на закуска, обед и вечеря. Освен това вариантите за приготвянето им са безброй. Оказва се обаче, че не всеки начин е безопасен.


Оказва се, че при един от вариантите има скрита опасност, за която малцина знаят. Експертите посочиха популярен начин за готвенето им, но той е опасен за здравето ни.
Последните проучвания показват, че яйцата, които се варят повече от десет минути, съдържат токсични вещества.
Според учените, ясен признак за такова преварено яйце е зеленикаво покритие върху жълтъка. Именно то показва наличието на потенциално токсични съединения, получени в резултат на твърде дълго готвене.
Факт е, че по време на варенето на яйцата се освобождава сероводород. Това е токсичен газ, който може да попадне в протеина.
Сярата, съдържаща се в белтъка на яйцето, когато се комбинира с водорода, образува газ. Когато попадне в жълтъка, този газ се сблъсква с желязо, което води до образуването на железен сулфид - вещество, което носи потенциална опасност за човешкото тяло, включително мъжката потентност.
 Кoлкoтo пo-дългo e вaрeнo яйцeтo, тoлкoвa пoвeчe oт него се образува. Именно сулфидитe придaвaт нa жълтъкa зeлeникaв цвят.
Освен това по-рано американските учени откриха пък, че честата употреба на яйца увеличава риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и увеличава риска от преждевременна смърт./zdrave.to
* Кой продукт предотвратява затлъстяването
 

Новините от днес и със задна дата