петък, 7 февруари 2020 г.

По €1000 на смяна прибирали на ГКПП "Калотина"

Снимка: "Булфото"

На 22-ма души от задържаните за корупция на ГКПП "Калотина" са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Сред тях са началник на митнически пункт Райчо Соколов, посочен като ръководител на групата, 15 митничари и 4-ма гранични полицаи, съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. От 800 до 1000 евро на смяна са събирали задържаните на ГКПП "Калотина", уточни още говорителят на главния прокурор.


При претърсванията в домовете на задържаните е иззета и голяма парична сума в лева, евро и турски лири, наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.
"Всичко е започнало по повод множество сигнали от водачи на моторни превозни средства и граждани, че при преминаване през пункта са им искани парични суми под формата на такса "Почерпка". Турски шофьори разказвали, че човек може да мине през граничния пункт без да си плати, само ако прелети. Събрани са доказателства, че групата действа от началото на 2019 г. Тя има строго изградена пирамидална структура. На върха стои началникът на митническия пункт, митнически инспектори и гранични полицаи. Членовете са искали и получавали суми в различни размери от водачи на моторните превозни средства, предимно турски граждани. Искали са и от български граждани, когато са транспортирали хранителни стоки", допълни тя.
Сумата е била искана на водачите чрез определени мимики и жестове от страна на служителите, а в замяна автомобилите не са били проверявани.
"Не се извърша физически контрол над товара, проверка с рентген или щателна митническа проверка, когато това е било необходимо според нормативните изисквания. Всеки митнически инспектор е отделял 50 евро и предавал на ръка на началника, останалата сума се е разпределяла между инспекторите и граничните полицаи. Ако водачите давали пари в по-голяма банкнота, им се връщало ресто", обясни Милева.
"Митничарите са слабост на Специализираната прокуратура. Вече има лежащи в затвора", заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Новините от днес и със задна дата