сряда, 29 януари 2020 г.

Протестът на хотелиери и ресторантьори се отменя

 Резултат с изображение за хотелиери и ресторантьори
Хотелиерите и ресторантьорите отменят планирания за утре национален протест. Това стана ясно след проведена среща на техни представители с финансовия министър Владислав Горанов, която продължи над 2 часа. Измененията на спортната Наредба Н-18 се отлагат с шест месеца, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Софтуерът за управление на продажбите трябваше да влезе в сила от 1 февруари, но хотелиери и ресторантьори оказаха отпор заради неуточнените, по думите им, текстове:
"Искахме отлагане на наредбата, искахме промяна в текстовете, искахме да спре запечатването на търговските обекти по този начин, по който е в момента, а само при доказана вина, наистина, от търговеца. Единствената тема, по която не можахме да постигнем съгласие на този етап е ДДС-то, но продължаваме", казва председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.
Той увери, че предстоящите 6 месеца ще са достатъчни на бизнеса, за да въведе софтуера за продажбите.
"При това развитие на нещата отменяме за утре протеста. Работата на малкия и средния бизнес е да си стои в търговските обекти, а не по улиците", каза Алибегов.
По-рано през деня премиерът Бойко Борисов коментира поредното искане за отлагане на текстовете от наредбата така:
"Окей, няма да влезе в сила от утре, но искам публично да говорят кое им пречи - че хващаме оборотите по този начин и това значи, че все едно не сме вече с малкия или средния бизнес?!".
"Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари" - това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.
Първите три месеца от новото отлагане ще бъдат използвани за интензивна съвместна работа между експертите на съответните браншови организации и НАП, с цел постигане на изясняване на нормативно ниво на неяснотите, за които туристическият бизнес претендира.

В кратки срокове, през следващите седмици, ще се проведат и няколко срещи в работен формат за регламентирането и прилагането на режима за запечатване на търговските обекти от страна на НАП, тъй като опасенията на бизнеса, свързани с прилагането на наредба Н-18, се базират и на това, че тя може да отвори допълнителни аргументи за тази крайна мярка. Министър Горанов обясни, че пред бизнеса е изложил аргументи, че няма връзка между двете теми, но тази мярка много остро се поставя като проблем от страна на ресторантьорския и хотелиерския бранш и ще се дискутира какво да се направи, с цел да няма подозрения за своеволия от конкретни служители на приходната администрация. Пред министъра бизнесът постави част от вижданията си за прилагането на Наредбата, а не толкова аргументи против нейното съществуване. Министър Горанов каза още, че и двете страни са се обединили около философията на Наредбата и че фундаментът, заложен в нея от средата на 2018 г., няма нужда да бъде променян.
На брифинга пред медиите Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, подчерта, че днешната среща е била в духа на конструктивния диалог, както и че министър Горанов е останал отворен за разговори по останалите искания на бранша, представени в тяхната декларация, която са изпратили в МФ. Тя уточни, че за диференцираната ставка на ДДС, за която настояват, финансовият министър не е склонен да разговаря на този етап. Вени Петрова призова структурите на организацията, която представлява, утре да не реализират планирания протест, като оцени постигнато на срещата като достатъчно на този етап от диалога, и се надява след три месеца, когато престои нова среща с министъра, да има още по-голям напредък.
Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, изрази своята удовлетвореност от срещата и съобщи, че през предстоящите три месеца, в които ще се правят работни срещи с НАП, на тях ще има и представители на малкия и средния бизнес, които са извън сектора на хотелиерството и ресторантьорството, като се надява в резултат на това след 6 месеца да има една работеща Наредба Н-18.

Новините от днес и със задна дата