събота, 25 януари 2020 г.

Има риск от връщане към Голямата депресия, предупреди Кристалина Георгиева

Има риск от връщане към Голямата депресия, предупреди Кристалина Георгиева
Ръководителят на Международния валутен фонд предупреди, че глобалната икономика рискува връщане на Голямата депресия, водена от неравенството и нестабилността на финансовия сектор. Според Георгиева, цитирана от The Guardian, подобна тенденция вече е в ход.
Тя се позовава на сравнителен анализ на МВФ между глобалната икономика сега и ситуацията през 20-те години на миналия век, които завършиха с пазарен срив.
Георгиева подчертава неравенството в заплащането: "Във Великобритания например най-богатите 10% от населението сега контролират колкото по-бедните 50% от него. Ситуацията е сходна и в останалите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие."
Други проблеми, които Георгиева посочва, включват засилването на търговския протекционизъм. Той допълнително допринася за увеличаването на несигурността на финансовите пазари и за социалната несигурност. "Ако трябва да определя един общ знаменател за предстоящото десетилетие, това би била увеличаващата се несигурност", каза Георгиева.
Тя уточнява, че новите теми като климатичните проблеми и засиления търговски протекционизъм означават, че следващите 10 години вероятно ще се характеризират със социални вълнения и нестабилност на финансовите пазари.

"Ако трябва да идентифицирам тема в началото на новото десетилетие, това ще бъде все по-голямато несигурност“, отбеляза директорът на МВФ. .
За все още бушуващите спорове между САЩ и Европа, Георгиева заявява, че "световната система за търговия се нуждае от значително надграждане".
По думите ѝ достъпът на глобалните инвеститори до финансовите пазари на Индия и Китай през 90-те години на миналия век е спомогнал за това милиони души да бъдат изведени от състоянието на бедност.

Новините от днес и със задна дата