сряда, 29 януари 2020 г.

Акция в търговската мрежа: Проверяват истинско ли е сиренето


Проверка за наличие на немлечни мазнини в млечните продукти и дали продуктите съответстват на посочените данни в документацията на производителите предприеха експерти от Българската агенция по безопасност на храните и Асоциация "Активни потребители", съобщи БНР.

Вземаме проби няколко години подред за наличие на немлечни мазнини в млечните продукти и дали съответстват по физико-химични показатели, по технологичните документации на производителите. Колегите описват в протокол имитиращите продукти, които не са предварително опаковани. Ще ги възбранят от реализация, ще уведомим колегите от областните дирекции по безопасност на храните на територията, на която се намират предприятията за предприемане на мерки към тези производители на имитиращи продукти, обясни д-р Райна Иванова от Агенцията по храните.
Съгласно изискванията на законодателството имитиращите продукти трябва да бъдат пакетирани от производителя.
""Активни потребители" предложиха от кои продукти да вземем проби. Те се взимат от неотворени кутии, които се отварят в наше присъствие. Пробите ще бъдат занесени за лабораторно тестване", допълни д-р Иванова.

Във фирмен магазин за млечни продукти, продавачката се опита да осуети проверката. Тя обяви, че обектът не работи и го заключи, като за минути превърна в заложници успелите да влязат в магазина представители на асоциацията.
Окончателните резултати ще бъдат готови до няколко дни.

Новините от днес и със задна дата