четвъртък, 30 януари 2020 г.

Бургаския окръжен съд внесе иск за отнемане на имущество на Баневи и свързани с тях, на обща стойност 140 523 982.29 лв

Резултат с изображение за баневи
Снимка: bTV

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) реши на днешното си заседание да внесе в Бургаския окръжен съд иск за отнемане на имущество срещу Николай и Евгения Баневи и свързани с тях юридически лица на обща стойност 140 523 982.29 лв., съобщиха от нейния пресцентър.

Имуществото, оценено на огромната сума, вече беше запорирано.
Двамата са обвинени от прокуратурата в участие в организирана престъпна група за финансови престъпления.
Комисията претендира отнемане на имоти по цялото Черноморие, както и собственост на 6 търговски дружества за 99 382 686.90 лв., моторна яхта "Four Winns-Vista 258 V-D06" с дължина 7.92 м. за 97 500 лв., налични движими вещи, както и акции, дялове и суми от продажба на имущество.
Сред наличните движими вещи са множество златни накити със скъпоценни камъни, ценни монети, диаманти и др. Сред имотите са няколко помпени станции, къмпинг "Черноморец", къмпинг "Каваците", къмпинг "Златната рибка" и др.
През декември съдът окончателно отказа да освободи от ареста Николай Банев, който е задържан вече повече от година, с мотива, че все още има опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако е на свобода, а най-тежката мярка за неотклонение не пречи той да получава адекватно лечение в болница. Още през лятото съпругата му беше освободена с мярка "подписка" по здравословни причини, след като бяхе представени експертизи, че има проблеми със щитовидната жлеза и се нуждае от операция.

Двамата са обвинени, че са изпрали над 1 млрд. лева и присвоили общо 84 682 896 лева от "Полимери", "Елма" АД, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД. Те са подсъдими и за укрити данъци за над 4,3 млн. лева - задължения към НАП на "Полимери", "Елма" и "Партнърс комерс". Според прокуратурата престъпленията са вършени от престъпна група, в която е участвала и майката на Банев - Мария.
С друго решение от днес КПКОНПИ ще внесе в Софийския градски съд (СГС) иск за отнемане на имущество на обща стойност 699 767.88 лв. срещу бившия заместник-министър на здравеопазването Михаил Зортев. Той е обвинен от прокуратурата за това, че като длъжностно лице, упълномощено да подписва разрешения за осъществяване на лечебна дейност, е нарушил служебните си задължения като е издал разрешение за извършване на идентични медицински дейности, с цел да набави за другиго облага по схемата "болница в болницата" на територията на МБАЛ "Христо Ботев" АД - Враца.
От Зортев се претендира апартамент в престижен столичен квартал от 125.95 кв. м. на стойност 420 500 лв., акции и суми от продажба на имущество.
На заседанието на Антикорупционната комисия са взети решения за внасяне и на 8 иска срещу още 10 физически лица в СГС и в окръжните съдилища в Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив и София за отнемане на имущество на обща стойност 145 647 580 лв. Проверките срещу тях са започнати след получени уведомления от прокуратурата за привличането им в качеството на обвиняеми за извършени престъпления - имотна измама, финансови престъпления, отнемане на чужди вещи с употреба на сила и държане на огнестрелно оръжие без разрешение.

Новините от днес и със задна дата