четвъртък, 9 януари 2020 г.

Родители, припомнете си правилата за прием в 1 клас, детска градина и ясла, през март обявяват свободните места


Тази есен нови 2000 първолаци ще бъдат посрещнати в обновени кабинети!
Важно е за родителите, особено за тези, които за първи път ще записват дете в първи клас, детска градина или ясла, да се запознаят с правилата и организацията на кандидатстването. В общинската наредба няма драстични промени, сравнено с миналата година.

Важно е да знаете, че основен критерий за приемане в желаното от вас учебно заведение, носещ най-много точки, продължава да бъде местоживеенето, като се гледа постоянен или настоящ адрес на ДЕТЕТО, не на родителите. В Бургас кандидатстването е лесно, бързо и се извършва по електронен път. Разбира се, остава извънредната възможност да попълните на място и върху хартия данните на детето, а след това служители в съответното учебно заведение пред родителите да ги въведат в системата.
През март Община Бургас ще обяви свободните места за прием в първи клас, детски градини, ясли и полудневни подготвителни групи в училищата за 2020/2021 година. Реалното кандидатстване за детска градина ще е на 1 април, а за първи клас - на 15 май.
По искане на родители и учители, Общината ще продължи за втора година проекта "Първокласно начало". При представянето на бюджет 2020 кметът Димитър Николов обяви, че още 90 класни стаи за новите близо 2000 първокласника във всички бургаски училища ще бъдат изцяло обновени през лятната ваканция. Те ще бъдат обзаведени с нови мебели и оборудвани със съвременна техника. Всички учители на първи клас ще използват новите методи на обучение, които Общината въвежда.
Проектът "Първокласно начало" далеч не се изчерпва с обновяване на материалната база. Съвременната методика на обучение дава резултат по отношение на по-високата функционална грамотност на бургаските първокласници. Мониторингът показва, че с използването на игрови методи значително се увеличава вниманието на децата към учебния материал и усвояването на дигиталните технологии, у тях се развиват екипност и креативност.
Това дава основание на Община Бургас да превърне проекта "Първокласно начало" от пилотен в постоянен. Днешните малчугани ще пораснат бързо. След 15-20 години те ще са на трудовия пазар. За да продължат инвеститорите да избират Бургас, той трябва да им предложи най-търсеното и дефицитно нещо, а това не са евтините терени и доброто географско разположение. Всички търсят да наемат млади хора с компетенции и градът ни ще направи възможното да произведе колкото може повече такива, като инвестицията в тяхното образование започва още от детската градина. 
Наредбата можете да я прочетете тук: https://www.burgas.bg/uploads/9b53b8cc22fa133cafcdc750640708f6.pdf.
 

Новините от днес и със задна дата