четвъртък, 5 декември 2019 г.

Как да различим грип от настинка и да се лекуваме правилно?

Резултат с изображение за грип
Студените месеци са онова време от годината, в което трябва да сме особено предпазливи за здравето си. Минусовите температури, продължителният престой навън, по-рядкото проветряване на помещенията, кихащите колеги са само малко част от факторите, които могат да ни разболеят.
Диетата, бедна на пресни плодове и зеленчуци, безразборният прием на медикаменти и наличието на придружаващи заболявания могат да ни направят предразположени към развитие на простудни инфекции и значително увеличават риска от хронифициране на състоянието и развитие на усложнения.
През есента и особено през зимата най-голям процент от заболяванията на дихателната система се дължат на грип и настинка.

Много хора не правят разлика между двете заболявания, което в много случаи става причина за неправилно лечение, протрахиране на състоянието и често наслагване на вторична бактериална инфекция.
Как да различим грип от настинка и да се лекуваме правилно?
Основните разлики между двете заболявания се състоят в етиологичния причинител, клиничното протичане, лечението и риска от развитие на усложнения.
Заразяването се осъществява след контакт с болен човек или здрав заразоносител, при който липсват клинично проявени симптоми.

При говор, кихане и кашляне вирусните агенти се отделят със секретите в околната среда и след вдишване попадат в организма на човека.
При лека инвазия на организма и наличие на висока индивидуална имунологична резистентност (висок имунитет) може да не се развие заболяване, но хората могат да се превърнат в потенциални разпространители на инфекцията.

При масивна инвазия на организма (продължително излагане на вирусните агенти) и особено при наличие на отслабена имунна защита е налице подходящ терен за развитие на заболяване.
Необходимо е да се отбележи, че заразяване може да се осъществи и след контакт със замърсени повърхности и предмети и занижена лична хигиена. По тази причина се препоръчва редовно измиване на ръцете.
Грипът се причинява от грипния вирус (Influenza virus), а настинката може да се развие в резултат от заразяване с повече от двеста различни респираторни вируса.
След проникване на причинителите в организма на човека след различно дълъг период (известен в медицината като инкубационен период) се развиват и първите симптоми на заболяването.
Характерни за грипа са следните симптоми:
    остро развитие на проявите, в рамките на няколко часа след заразяването (изключително кратък инкубационен период)
    значително повишение на телесната температура (фебрилитет), втрисане
    болки в гърлото, запушен нос, кашлица, главоболие
    силно изразена отпадналост, болки по цялото тяло
    силно увредено общо състояние
Характерни за настинката са следните прояви:
    постепенно развитие на проявите, в рамките на два до три дни след заразяването
    липса на фебрилитет или леко повишение на температурата
    болки в гърлото, бистър секрет от носа (като вода)
    възможно е наличие на кашлица и главоболие
    запазено общо състояние, пациентите не се чувстват болни

Казано накратко, грипът поваля от раз и пациентите се чувстват много зле (като "парцал", като "блъснати от камион"), докато при настинка пациентите се чувстват добре, единствено гърлото ги дразни и имат бистра секреция от носа.

Разлики между грип и настинка съществуват и по отношение на потенциала от развитие на усложнения.

Настинката отшумява в рамките на 7 до 10 дни и рядко води до развитие на усложнения, докато при грип симптомите са налице около седмица, но пациентите се чувстват отпаднали в продължение на още една до две седмици.
При грип липсата на терапия, неподходящата терапия или неглижирането на собственото здравословно състояние може да доведе до развитие на тежки и сериозни усложнения, като най-често такива са:
    респираторни усложнения: пневмония, остър ларингит и трахеит, остър синуит, остър бронхит
    неврологични усложнения: енцефалит, миелит и енцефаломиелит (при попадане на причинителите в централната нервна система), полиневропатия, вирусен менингит
    сърдечно-съдови усложнения: миокардит, остър перикардит
    вторична бактериална инфекция
Как да различим грип от настинка и да се лекуваме правилно? Как да се предпазим от развитието на усложнения?
Ако Вие сами имате затруднения в определянето на тежестта на Своето състояние, е препоръчително да посетите Вашия лекар. Той ще прецени тежестта на заболяването Ви и при необходимост ще назначи съответните изследвания.
Различаването на грип от настинка е изключително важно при определяне на терапевтичния подход. Въпреки че лечението и на двете състояния има някои общи допирни точки, налице са и съществени разлики.
При баналната настинка лечението е изцяло симптоматично, като се прилагат главно:
    средства за овладяване на ринореята (секрецията от носа), като например ксилометазолин под формата на капки за нос
    средства срещу гърлобола: главно препарати, съдържащи хлорхексидин, лидокаинов хидрохлорид, бензокаин, левоментол, които облекчават болката и дразненото
    при наличие на суха кашлица се прилагат медикаменти, съдържащи бутамират, декстрометорфан, кодеин
    при влажна кашлица особено ефективни са муколитиците (амброксол, бромхексин, ацетилцистеин)
    при упорито главоболие е уместно приложението на аналгетици
Необходимо е да обръщате повишено внимание какви препарати употребявате, тъй като много различни продукти съдържат една и съща активна съставка.

В стремежа си да опитаме всички рекламирани продукти при настинка и грип може лесно да предозираме някоя от основните съставки и да си докараме допълнителни проблеми (токсични реакции, алергични прояви, главоболие, гадене, болка в корема). Приемът на повече медикаменти не гарантира по-бързо оздравяване!

По отношение на терапията при грип, освен изброените средства, се прилагат още и температуропонижаващи медикаменти (например парацетамол под формата на таблетки, разтворими прахчета, сиропи), нестероидни противовъзпалителни средства за овладяване на болките в мускулите и ставите. При наличие на симптоматика, отговаряща на грип или след доказване на етиологията с необходимите тестове и изследвания, е необходим прием на противогрипни медикаменти. Тези средства са активни срещу различните щамове на грипния вирус и употребата им в първите 48 часа след началото на симптоматиката води до значително по-леко и по-кратко протичане на болестта.

В аптечната мрежа може да откриете медикаменти, съдържащи оселтамивир, занамивир или римантадин.

Някои от тях са ефективни само за лечение на грип, докато други са с висока активност и за провеждане на профилактика при контакт с болен човек.

Занамивир се приема инхалаторно, като може да се прилага и с превантивна цел (профилактично до 36 часа след контакт с болен) при наличие на грипна епидемия.

Оселтамивир е един от най-използваните препарати, като се предлага под формата на сироп и капсули за перорална употреба. Ефективен е за активно лечение и за профилактика на грип, като е необходимо строго спазване на дозата и продължителността на терапията. Контактните лица е необходимо да приемат по една доза в продължение на до десет дни, докато използван за терапия се приема в две дози в продължение на пет дни.

Римантадин е подходящ за терапия на грипа, но не и за профилактика, като е необходимо повишено внимание при едновременна употреба с ацетилсалицилова киселина (аспирин) и парацетамол, тъй като те понижават активността и ефективността му.

В грипния сезон се препоръчва достатъчен прием на някои витамини под формата на хранителни добавки или мултивитаминни препарати. Особено ценни в борбата с простудните заболявания са витамин С, витамин D, витамин А, цинк. Не са за подценяване и полезните свойства на прополиса и клеевата тинктура.
Рисковите групи пациенти (бременни жени, хора с хронични респираторни заболявания като бронхиална астма и хронична обструктивна белодробна болест, възрастни пациенти) е необходимо ежегодно да се ваксинират срещу грип.
Противогрипната ваксина се изготвя въз основа на очакваните щамове, причиняващи епидемия всяка година, като съществуват форми за интрамускулно или подкожно инжектиране, както и под формата на назален спрей.След нейното приложение на организма са необходими средно две до три седмици, за да изгради антитела срещу грипния вирус.

В терапията на грип и настинка важно място заемат и алтернативните подходи на лечение, като например подходяща диета и здравословно хранене, мерки за подсилване на имунната система, билколечение, хомеопатия, ароматерапия.

Независимо дали имате грип или настинка е необходимо още при първите симптоми да ограничите контактите си с други хора (на работа, в училище), тъй като заболяването се разпространява бързо и за кратко време обхваща големи популации.
Освен това с излизането от вкъщи рискувате да поканите и някой бактериален причинител в организма си, който допълнително да затрудни оздравителния процес и да наложи прием на антибиотични средства.

Употребата на антибиотици и химиотерапевтици при грип или настинка е оправдана само в случаите на вторична бактериална инфекция! Антибиотиците са неефективни срещу вирусните причинители на заболявания.

Най-доброто лечение всъщност е профилактиката, изразяваща се в повишение на имунната защита, здравословен начин на живот, добра лична и битова хигиена и избягване на контакт с болни хора.

Новините от днес и със задна дата