сряда, 4 декември 2019 г.

„С гласа на Бургас”: Въздействащи визуализации, красива лирика и популярни бургаски лица показват изкуството без краен срок


 
*Вълнуващата проява превърна шест стиха в мини филмчета и следва продължение.
 С огромен успех премина премиерата на проекта"С гласа на Бургас". Препълнена зала, нестихващи аплодисменти и ударна доза поезия зарадваха ценителите на изкуството в КЦ "Морско казино".

Събитието събра на едно място знакови имена, като поетите Ваньо Вълчев и Венда Райкова, Елка Стоянова - писател и юрист и примата на бургаския театър Димитрина Тенева. Идеята на проявата е популярни лица да представят стихове на емблематични поети- Христо Фотев, Петя Дубарова, Невена Елисеева и други, заснети на любими бургаски места - остров Света Анастасия, Експо цетър Флора, Летен театър, Пристанище - Бургас, Морската градина и Мостика.

"Това е един от най-трудните проекти, защото градът ни е съкровищница на десетки имена, класици и съвременници, които ще останат в историята на българската литература и беше трудно да се избере, с кой стих да започнем и кой да го представи. Този проект ще е и най- продължителния, защото от интелектуалния запас на Бургас има да се черпи много, години наред." - сподели Весела Йорданова, директор на дирекция "Култура и Връзки с обществеността" към Община Бургас, която е в основата на проекта.  Тя благодари на всички, които са се вдъхновили за реализарането на идеята- Яна Вълчева, Пейо Пеев и Нивелин Мирков. Това е екипът, който екранизира стихотворения от любими бургаски поети, в изпълнение на въздействащите гласове на редица именити бургазлии -  неповторимата Тони Димитрова, популярната сред бургаската бохема Елка Стоянова и  актьорите Димитрина Тенева, Тони Минасян, Никола Парашкевов и Ива Папазова.

"Ако тези клипове въздействат по този начин след 20 години, значи си е струвало"  - сподели обичаният Ваньо Вълчев. Поетесата Венда Райкова, не скри вълнението си и допълни, че има вдъхновение за нови стихове.
Събитието е част от Никулденската програма на Община Бургас.

Новините от днес и със задна дата