петък, 6 декември 2019 г.

Кристиян Бойков обвини чиновници, че свалят файлове за възрастни и пиратски софтуер

 
Компютърният специалист Кристиян Бойков, прочул се след ареста покрай хакерската атака срещу НАП, обвини чиновници в сваляне на порно и пиратски файлове. Това той направи чрез профила си в социалните мрежи.

 "Градивно пиратство... Или иначе казано как половината държавна администрация използва пиратски софтуер и съдържание, което нарушава авторските права на сумати компании.", написа Кристиян в профила си.
Според него има тревожна практика на "Информационно обслужване" AД, Министерство на транспорта, Министерство на отбраната и много други държавни структури, които теглят от файлове за възрастни, до пиратски софтуер.
Припомняме, с решение на МС "Инфромационно обслужване" стана системен интегратор, който обединява всички електронни системи на електронното управление.
Дружеството обединява всички електронни системи на електронното управление
"За тяхно голямо съжаление, има как да се направи софтуер, чрез който може да се прави регулярен мониторинг на Bittorent протокола (протоколът, който всички ние използваме, за да теглим торенти от интернет). Този протокол е публичен, документацията и информацията също", пише Бойков.
Той дава пример с "Информационно обслужване" - стожерът на информационните технологии в България.
 "За случаен период от 30 дни, може да се види как от общо 9 IP адреса, тяхна собственост, се сваля пиратски софтуер като Microsoft Office ProPlus 2013 и 2016, Google SketchUp Pro 2015, Microsoft Project Professional, множество нелегални активатори за Windows и любимото ми - платената версия на JetBrains PHPStorm 2019.03 IDE, което е един от най-популярните софтуери за програмиране", пише Бойков.
От поста му става ясно, че от държавни събнети, част от AS12564 Council of Ministers (включително прокуратурата и съдилищата), се свалят пиратски версии няколко програми, които се използват за виртуализация на машини.
Бойков се позовава на оторизирана компания за следене на торенти из цял свят. Засегнатите държавни ведомства отричат това да е възможно. Следите кой какво е теглел от интернет, според Бойков, се съдържат в програмата "Битторент" - неин е протоколът, който всички ние използваме, за да теглим от мрежата.
Самият Бойков отказа коментар пред камерите на националните медии. Пред bTV друг експерт бранша Ясен Танев потвърди, че информацията какво теглим е общодостъпна.

Новините от днес и със задна дата