четвъртък, 7 ноември 2019 г.

Английски съд постанови отнемане на българско бебе от родителите му

Българско бебе трябва да бъде осиновено в Англия, въпреки че в резултат сигурно ще изгуби културната си идентичност, реши английски съдия, пише днес издаваният в Брадфорд в. "Телеграф&Аргъс", цитиран от Dir.bg.

Съдия Сара Линч е трябвало да вземе решение за бъдещето на момиченцето, чието име не се съобщава, по искане на социални работници, които твърдят, че българските му родители не могат да оказват сигурна грижа за нея.

Съдията заяви, че осиновяването "най-вероятно" ще доведе до загуба на идентичността на бебето, като българско дете. Но тя добави, че няма реалистична перспектива момиченцето да бъде оставено на родителите и е решила, че единствено осиновяване ще донесе сигурността, от която то се нуждае.


Сара Линч посочи в писменото си становище, че бебето не може да бъде идентифицирано в медиите, но в случая е въвлечен Общинският съвет на Брадфорд, графство Западен Йоркшир.
Тя допълва, че детето, което скоро ще навърши 1 година, трябва да бъде осиновено след анализ на доказателства от скорошно съдебно слушане в Лийдс.

Родителите искали да остане с тях и не се съгласили и "с намек" за осиновяване.
Но социалните работници заявяват, че бебето няма да е на сигурно място у дома, а подходящи за осиновяване роднини няма на разположение.

Случаят се следи от българското посолство в Лондон.
Съдията е уведомена, че момиченцето има брат, който живее с дядо си в България.

Новините от днес и със задна дата