събота, 9 ноември 2019 г.

Борисов: Комунизмът остави такава пропаст, че източните държави още догонваме западните

Премиерът Бойко Борисов коментира в официалната си Фейсбук страница 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва днес.
Ето какво написа той в социалната мрежа.

"Комунизмът е оставил такава пропаст в Европа, че 30 години след историческото падане на Берлинската стена, източните държави и досега трудно догонваме западните. Все още носим белезите му, все още имаме много работа, но посоката е вярна. България направи своя цивилизационен избор. Убеден съм, че трябва да отстояваме демокрацията и правото на свободен избор. Длъжни сме да не допускаме тоталитарните режими да ни разделят!".
Символът на разделения свят - Берлинската стена, пада на 9-и ноември 1989 г., 28 години след построяването ѝ.

Тази вечер пред Бранденбургската врата в сърцето на Берлин ще се състои грандиозен концерт, на който се очаква да присъстват президентът Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Ангела Меркел, както и президентите на четири бивши социалистически страни - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които имат заслуги за отварянето на границите за граждани на ГДР през лятото на 89-та.


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище "Тегел" в Берлин, за да участва в церемонията, съобщи пресцентърът на МВнР.
Поканени са министрите на външните работи и министрите на културата на страните членки на ЕС, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, генералният секретар на НАТО, както и външните министри на САЩ, Канада, Русия, Коста Рика и министрите на културата от Швейцария, Русия, Грузия и Норвегия.

Преди тържествената церемония германският министър на външните работи Хайко Маас ще даде прием за министрите на външните работи от ЕС, върховния представител на ЕС, генералния секретар на НАТО и министрите на културата./Снимка: БТА

Новините от днес и със задна дата