Историята на може би най-мощният и най-ефективният снайпер в света започва през 80-те години на миналия век. Предприемачът Рони Барет решава да експериментира в създаването на високоточна пушка с голям калибър.

Барет първоначално нямал опит в производството на оръжия, но започнал да се самообучава. Скоро той нарисувал на ръка опростени скици и чертежи на оръжието, което построил в гаража си. Това се превърнало в прототипа на неговият снайпер и калибърът Barrett .50 BMG.

Макар да тръгва от гаража си, разработките на Барет бързо предизвикват интереса на специалните части на САЩ и дори на ЦРУ.

Така на бял свят през 1982 година се появява Barrett M82. Снайперът използва голямокалибрени боеприпаси с калибър 12,7 x 99 мм. Те са изключително мощни. Куршумът развива максимална скорост от 928 м/с и може да носи кинетична енергия до приблизително 20 200 J. Той пробива метал, броня и бетон, без проблеми от километър и половина. Доказано е, че може да проникне през бронята на военни камиони и джипове. Тестове показват, че подобен куршум има бойна ефективност и след 2 километра.

Началната скорост на куршума при снайпера на Барет е 853 м/с. Дължината на цевта е 737 милиметра, а самият снайпер е дълъг повече от метър - 1220 мм.
Пълнителят побира 10 патрона, а цялостното тегло на снайпера е 14 килограма. Тук обаче е включена и оптиката, която стандартно предлага 10-кратно увеличение.

Най-далечното потвърдено убийство, направено със снайпера, е от Войната в Афганистан. През 2012 година австралийски войник поразява цел на 2815 метра разстояние. Служещите са доволни от снайпера, тъй като Рони Барет полага големи усилия в намаляването на отката до приемливи нива. Като недостатък се посочва малката мобилност на оръжието, тежащо 14 килограма.

Американската брегова охрана използва М82 за възможен обстрел на бързи лодки с незаконни търговци на наркотици и други. Някои полицейски части като NYPD също са закупили винтовката. Когато бърза кола трябва да се спре също така бързо, .50 BMG пробива и спира двигателя без проблеми. Ако се налага да се прониква през препятствия, М82 лесно пробива повечето тухлени стени и бетонни плочи. Пушката на Рони Барет е била използвана в многобройни конфликти и изглежда, че няма бронежилетка или каквато и да е защита на тялото, която да не може да пробие.

Особено ефективна, винтовката се оказва в Афганистан, Ирак и местата, където преобладава открит или планински терен.
Barrett М82 е била закупена от военни и полицейски части на над 30 страни.
Барет обаче не спира работата си, създавайки по-късно друга винтовка. Снайперът M107 може да поразява цели на 4 километра разстояние, но за него ще ви разкажем по-късно./Източник: it.dir.bg