петък, 29 ноември 2019 г.

Храни, понижаващи кръвната захар

 
Храненето играе съществена роля за контролиране на нивата на кръвната захар и диабет тип 2, който ако не се лекува, може да доведе до сериозни усложнения. Редица проучвания показват, че определени хранителни продукти оказват благоприятен ефект върху регулирането на глюкозата в кръвта, предава БТА. Британската нутриционистка и медицински консултант д-р Сара Брюър, цитирана от в. "Daily Express", откроява някои от полезните храни за понижаване на кръвната захар:

Бадеми
Бадемите оказват положителен ефект върху нивата на кръвната захар, засищащи са и могат да се консумират, без да доведат до напълняване, имат нисък гликемичен индекс, богати са на протеини, влакна, "добри" мазнини и антиоксиданти.
Ябълки
Ябълките са един от най-богатите хранителни източници на флавоноиди, които могат да предотвратят прогресивното нарушаване на функциите на панкреатичните бета-клетки в резултат на оксидативен стрес. За хората, редовно консумиращи ябълки, вероятността да развият диабет тип 2 е по-малка, отколкото за тези, които не включват полезния плод в менюто си.
Черен шоколад
Черният шоколад допринася за намаляване на инсулиновата резистентност, при която клетките в тялото не реагират правилно на хормона инсулин - фактор, който в крайна сметка може да доведе до развитието на диабет тип 2.
Канела
Канелата съдържа вещества, които повишават секретирането на инсулин от клетките, като съответно допринасят за подобрен контрол над диабета. Канела, но цейлонска, а не китайска.
Жълти/оранжеви плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците с жълт или оранжев цвят като: моркови, сладки картофи, гуава, манго, тиква, са богат източник на каротиноиди, които играят съществена роля за глюкозната толерантност.
Чесън
Чесънът е богат на алицин, който понижава кръвното налягане и холестерола, и прави артериите по-еластични, и на ахоен, който помага за намаляване на нивата на кръвната захар.
Джинджифил
Изследвания показват, че джинджифилът може да подобри дългосрочния контрол на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Установено е също, че екстракт от корена допринася за понижаване на нивата ѝ.
Грозде
Съединения в червеното грозде могат съществено да повишат нивата на защитния антиоксидант глутатион в панкреатичните клетки, както и производството на инсулин при диабет тип 2.
Йерусалимски артишок
Йерусалимският артишок съдържа полизихарида инулин и ензима инулиназа, допринасящи за стабилизирането на нивата на кръвната захар.
Зехтин
Комбинирането на богатата на зехтин Средиземноморска диета с умерена физическа активност и отказ от тютюнопушене намалява съществено риска от развитие на диабет тип 2.
Чай
Чаят, по-специално зеленият и белият, съдържат антиоксиданти, които повишават инсулиновата чувствителност.
Червени портокали
Червените портокали са богат източник на цианидин-3-глюкозид и делфинидин-3-глюкозид, които стимулират производството на инсулин и подобряват глюкозната толерантност.

Всички новини от днес и със задна дата