Два биберона със златен обков са сред обявените за продажба златни и сребърни накити, отнети в полза на държавата, съобщиха от Агенция "Митници". 

Териториална дирекция "Южна морска" обяви публична продажба чрез търг с тайно наддаване на златни и сребърни пръстени, гривни, обици, медальони, синджири и колиета с общо тегло 20.198 кг . 

Сред стоките, обявени за продажба има и четири сребърни часовника, три златни игли и два биберона със златен обков.

Златните и сребърните изделия са задържани при митнически проверки на "Капитан Андреево" в периода от 2016 г. до 2018 г. и за тях вече са приключили досъдебните или административно-наказателните производства.

Двата биберона със златен обков, които се предлагат на търг, са открити през месец август 2016 г.  
Детските залъгалки били укрити в картонени пакети под леглото в шофьорската кабина на турски камион, влизащ в страната от Турция, заедно с още 601 златни накити, които също са предмет на продажба.

За предстоящия търг златните и сребърни бижута са обявени в 8 групи, а желаещите за участие в търга следва да подадат заявление по образец за всяка група поотделно, както и ценово предложение. 

Купувачите на стоките е необходимо да притежават разрешение за извършване на сделки с благородни метали, съгласно чл.13 от Валутния закон.