неделя, 27 октомври 2019 г.

Фотографи предлагат за забележителност таен тунел, който свързва Варна с Бургас

Секретен военен обект от миналото може да се превърне в уникална туристическа атракция край Варна. Това е идеята на младите фотографи Божидар и Надежда Чоторови, които разказват историята на секретния обект във Фейсбук страницата "Машина на времето". Те снимат входовете и вътрешността на т. нар. Секретен Обект А, който е създаден по проект на жп линия, свързваща двата най-големи черноморски града Варна и Бургас.
Транспортният проект е бил замислен като част от стратегическа жп магистрала, започваща от далечния Одески военен окръг и достигаща до българо-турската граница.
Определеният маршрут на линията е Долно Езерово (Бургас) - Долни чифлик (Варна), като продължение на Юнак - Старо Оряхово и с перспективата крайморската жп магистрала да се продължи към Елхово и Хасково. Строило се е до към края на 50-те години, когато в следствие промяна в политическата обстановка в световен мащаб, строителството е преустановено и изградените съоръжения са изоставени.
Taка остава недокопан и 5 километров тунел под Източния дял на Стара планина. Южният му портал е излизал при село Кошарица, където са били прокопани малко над 600 метра. От север са били завършени почти 2 км до с. Приселци (Несебърско).
Днес могат да се видят останки от незавършената жп линия. Ясно си личат още дигите по полето покрай селата Тънково, Кошарица и Каблешково. Мостовете по деретата също седят, научаваме от фейсбук групата "Машина на времето", където Надежда и Божидар Чоторови публикуват и снимки от изоставеното съоръжение.
Началото на 50-те години на XX век е време на тотално противопоставяне между Източния блок и Запада, светът е бил на прага на нова война. Целта на военно-стратегическият обект е да се осигури по бързо придвижване от Северна в Южна България на дошлите да "помогнат" съветски войски при евентуален военен конфликт с Турция.
Определеният маршрут на линията е Долно Езерово (Бургас) - Долен чифлик ( Варна), като продължение на Юнак - Старо Оряхово и с перспективата крайморската жп магистрала да се продължи към Елхово и Хасково.
Строежът започва по изричното нареждане на Кремъл, след препоръките на двамата маршали на СССР Климент Ворошилов (Северното Черноморие) и Николай Булганин (Южното Черноморие).
Старият и затворен от десетилетия тунел в района на несебърските села Приселци и Кошарица си стои още там.  Не се изключва възможността тайнствения тунел да стане уникална туристическа атракция./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата