петък, 25 октомври 2019 г.

И Бойко Василев потърпевш от измамата с опасно лекарство за кръвно


Водещият на "Панорама" по БНТ Бойко Василев, без негово знание и съгласие, се озова в социалните мрежи, рекламирайки съмнителни капки срещу високо кръвно налягане.
"Освен лицата на известни личности, за подвеждаща реклама се използва и логото на различни медии. Например логото на БНТ е използвано за реклама на лекарство, което обещава да реши всичките ви проблеми с кръвното. Страницата имитира сайта на БНТ, но при натискане на менюто, излиза грешка", съобщи късно снощи националната телевизия.

"Това е престъпление, то разчита на това, че ние имаме все още слаба дигитална култура и когато видим познато лице или някаква реклама в интернет, ефекта е - пише го във вестника. Това е огромен проблем! Нашите зрители трябва да разберат, въпросът как да различат лъжата от истината в интернет е въпрос на оцеляване", коментира самият Бойко Василев.
В публикацията, която прилича на интервю със създателя на медикамента, той обяснява, че е получил подкрепата на Световната здравна организация и е работил с първия заместник-министър на здравеопазването Светлана Йорданова. Има и фалшиво интервю с нея. Освен това се посочва, че лекарството може да се закупи с отстъпка от онлайн аптеката на здравното министерство. Здравното министерство изтъкна, че няма аптеки и не продава онлайн. МЗ е подало сигнал в ГДБОП.
Сайтове като този - предмет на настоящия сигнал - съдържат категорично невярна информация и правят внушения, които са опасни за потребителите, а могат да бъдат и опасни за тяхното здраве, заявиха от МЗ.
"Тези сайтове биват незабавно затваряни и предприемани действия срещу хората, които са ги инсталирали. В повечето случаи се касае за лекарствени средства от бившия СССР и такива, които нямат реална възможност да бъдат пласирани на българския пазар", каза за БНТ Явор Колев, началник на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП.
От спецотдела също предупреждават, че най-често това са продукти фалшификати, които нямат разрешителни от Изпълнителната агенцията по лекарствата и могат да бъдат опасни за здравето и живота на хората./ dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата