вторник, 29 октомври 2019 г.

Почернената майка на малкия Стефчо от Кардам проговори за страшната трагедия

Не е от храната, защото всички ядохме заедно. Не може на три деца да им стане зле, а другите да са добре. Това каза Росица Маринова, майка на 9-годишното момченце от Кардам, което почина след вероятно хранително отравяне. "През деня ядоха боб. Изядоха по една вафла и пиха по една чаша безалкохолно. Вечерта ядоха пържен салам и пак вафла. Пиха и безалкохолно”, разказа още тя пред Нова телевизия. От РЗИ-Добрич вече са направили проверка в дома на децата. Иззето е безалкохолно, което са консумирали.
Семейство, което се състои от майка, дядо, баба и шест деца на възраст между 4 и 13 години, вечеряло в събота, след което на няколко от децата им прилошало. В неделя сутринта е извикан лекар от Спешния кабинет в Кардам. Лекарят сложил инжекции срещу повръщане, защото децата са имали симптоми на неразположение от храна. Мистерията със смъртта на третокласник в Кардам се заплита Майката и бабата участвали в изборите, като членове на секционни избирателни комисии, а децата останали през деня с дядото. Вечерта на 9-годишното момченце отново му станало зле. Малко след като съобщава, че не се чувства добре, умира. Малко по-късно още две деца – момиченца на 7 и 11 г. са откарани в болница в Добрич, а по-късно са прехвърлени във Варна.

 „За съжаление състоянието на по-голямото момиче не е добро, все още е с опасност за живота.То е с токсично засягане на сърдечния мускул, а по-малкото е в по-добро състояние. Има яснота какво са яли, но не е ясно дали това е причината за този тежък инцидент”, заявиха от болницата. Районната прокуратура в Генерал Тошево е започнала досъдебно производство. Бабата и дядото вече са разпитани. Извършени са и два огледа в къщата.
Условията за живот в нея не са особено благоприятни за отглеждане на шест деца, заявяват от прокуратурата. Освен това е разпоредена е проверка на храната, която са консумирали децата. Ще бъде проверени и търговският обект, където са купували хранителните продукти, както и училищният стол в основно училище „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево, където са учили починалото момченце, сестричката му и още едно от децата.

Проверката на храните в училищния стол е възложена на областната дирекция по безопасност на храните в Добрич. Дирекцията по социално подпомагане в Генерал Тошево трябва да предостави здравно-социални услуги и наблюдение на останалите деца в многодетното семейство. По досъдебното производство са назначени токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на 9-годишното момче. При нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи на детето, които да са причинили смъртта му.

Новините от днес и със задна дата