вторник, 29 октомври 2019 г.

Русия обяви, че ще вземе ответни мерки след изгонването на дипломата си от България

Русия ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България. Това заяви пред журналисти днес руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от ТАСС.
"Разбира се ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика", каза той.
По-рано България обяви като персона нон грата руският дипломат.
Вчера от държавното обвинение съобщиха, че първият секретар на посолството на Руската федерация в София е бил разследван за шпионаж, като фактите са били потвърдени, но обвинение няма как да бъде повдигнато, тъй като дипломатът има имунитет. Установено е, че действително от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.
От прокуратурата и ДАНС са информирали МВнР за разследването и в петък е била проведена среща с посланика на Руската федерация Анатолий Макаров. От българска страна е отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа.
Междувременно от посолството на САЩ в София също коментираха:
Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния.
"Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния. Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще", съобщават от посолството.

Новините от днес и със задна дата