Авторитетното германско списание "Цицеро" цитира туит на Георгиева от май миналата година, в който тя пише: "Бабите и дядовците ми бяха слабо образовани, родителите ми бяха завършили само гимназия. Аз съм първата с висше образование. От село в България до шефка на МВФ - така изглеждат възможностите".
Всъщност не е точно така, отбелязва "Цицеро". Кристалина Георгиева е от елита в своята страна - не е родена в някое си село, а в София, а прадядо ѝ Иван Кършовски е бил полиглот, журналист и националреволюционер, бил е също и кмет на Любимец.
Баща ѝ се е занимавал с пътно строителство, а майка ѝ Маринка била управителка на магазин за домашни потреби в центъра на София. За съпруга ѝ Кино Кинов се знае малко, но благодарение на това, че той поел грижите за дъщеря им Десислава, Кристалина Георгиева е могла да се посвети изцяло на кариерата си, четем в публикацията.
От ВИИ "Карл Маркс" до директор в Световната банка и шеф на МВФ
Описана е и научната кариера на настоящата шефка на МВФ - през Икономическия институт "Карл Маркс" в София към London School of Economics - ковачницата за кадри на капитализма. Георгиева е била със стипендия и в Масачузетския технологичен институт, както и преподавателска дейност на островите Фиджи, преди през 1993 да започне работа в Световната банка във Вашингтон - шест години след като напуска България през 1987 година. След това става еврокомисара, не успява да се класира за поста генерален секретар на ООН, предложена за него от премиера Бойко Борисов пет минути преди края на срока за номинирането на кандидати. Георгиева обаче успява да заеме друг престижен пост - шеф на МВФ.

Тя покорява с директния си подход и не се бои дори и от Доналд Тръмп - пише за новата директорка на Фонда "Зюддойче цайтунг". Това издание е предпочело друг цитат от Георгиева - думите ѝ на годишната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон, казани в отговор на въпроса какво мисли за търговския спор между САЩ и Китай, подклаждан от Тръмп: "Политиката под мотото 'Ако ти губиш повече, отколкото аз, значи съм победител', е глупава!"
"Ще се справи!"
Още в началото на мандата си тя показа, че няма да се задоволи с място на втора линия, пише "Зюддойче цайтунг", аргументирайки се с активната дейност на Георгиева през този период. Припомнят се опасенията на някои нейни критици, че може би ще ѝ липсва достатъчно политическа тежест, щом не е била нито министърка, нито е ръководила емисионна банка, но тези опасения са се оказали напразни. "Сигурен съм, че ще се справи много добре", казва германският финансов министър Олаф Шолц, а друг високопоставен европейски представител уверява, че всеки, който е работил с нея в миналото, е очарован.
Директният подход на Георгиева и волята ѝ да върви напред идват точно навреме, тъй като от гледна точна на множеството икономически проблеми наистина има нужда от силно ръководство - посочва "Зюддойче цайтунг". При това не става дума само за търговския спор между САЩ и Китай, за излизането на Великобритания от ЕС и за политическото напрежение в Близкия изток - към тях се добавят и измененията в климата, неравенството, застаряващите общества, корупцията, национализмът.
Налага нов стил в МВФ
На Георгиева, която говори английски с източноевропейски акцент, със сигурност ѝ липсва аристократизма на нейната предшественичка Кристин Лагард. И вероятно МВФ ще изгуби част от блясъка си, излъчван от Лагард. Въпреки това много сътрудници на Фонда вече са възприели стила на новата си директорка. И докато предшественичката ѝ настоявала да бъде наричана мадам Лагард и от най-високопоставените служители на организацията, Георгиева дошла и казала: "Наричайте ме Кристалина".
Публикувано в DW