събота, 26 октомври 2019 г.

Ердоган пак заплаши да "отвори вратите" към Европа за милиони бежанци

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган повтори заплахите да "отвори вратите" към Европа за милиони бежанци, ако европейските страни не подкрепят плановете му да прочисти от кюрдските войници от Отрядите за народна самоотбрана част от турско-сирийската граница, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от Агенция "Фокус".
Той казва, че ще продължи с плана си за създаване на "зона за сигурност" в Североизточна Сирия, където би могъл да пресели бежанците, които понастоящем пребивават в Турция, ако Русия не изпълни своята страна от споразумението, сключено миналата седмица между Москва и Анкара.

Турция е приютила приблизително 3,6 милиона бежанци и иска да изпрати над половината от тях обратно в Сирия, въпреки протестите на групите за правата на човека, които заявяват, че бежанците ще бъдат върнати принудително на място, където все още се води война.
Ердоган по-рано този месец отново заплаши Европа, че ще изпрати всички 3,6 милиона "по своя път" в отговор на критиките за военната си операция в Сирия, заплаха, която са отправяли и други високопоставени турски представители.
Междувременно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо са разговаряли днес по телефона. Двамата са обсъдили положението в Сирия и отношенията между Москва и Вашингтон, съобщи руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.
"Обсъдена бе обстановката в Сирия. От руска страна бе подчертана необходимостта да не се предприемат стъпки, които подкопават суверенитета и териториалната цялост на тази страна. Разгледани бяха и отделни въпроси от сферата на двустранните отношения", се посочва в комюникето.
Артилерията на турската армия обстрелва гранични селища по магистрала Тел-Тамер-Дербасия в северозападната част на провинция Хашек (в Североизточна Сирия), съобщава сирийската държавна агенция SANA, цитирана от TACC.
Според информацията шест населени места са попаднали под обстрел. Няколко снаряда са паднали в Ал Хамдания, разположен в близост до град Рас ал Айн на сирийско-турската граница. Няма съобщения за жертви сред цивилните.
Според агенцията, между турските войски и формированията на сирийската въоръжена опозиция, от една страна, и кюрдските сили, които са членове на Коалицията на Сирийските демократични сили (СДС), от друга, са възникнали ожесточени сблъсъци.
По-рано кюрдската агенция Firat разпространи комюнике на командването на СДС, в което съобщава, че неговите части в хода на отблъскването на вражеските атаки са "унищожили 44 наемници, сражаващи се на страната на турската армия". Загубите в редиците на СДС възлизат на трима бойци.

Новините от днес и със задна дата