сряда, 30 октомври 2019 г.

Повишените нива на океаните непосредствено застрашават 300 000 000 души

Повишаването на морското равнище може да засегне три пъти повече хора до 2050 г., отколкото бе изчислявано по-рано.
Повече от 300 милиона души, 75 процента от които пребивават в крайбрежните райони на Китай, Бангладеш, Индия, Виетнам, Индонезия и Тайланд, ще бъдат изправени пред чести наводнения, предупреди ново проучване.

Рискът от наводнение през следващия век би се увеличил най-малко три пъти в Китай и съседна Индия, а заплахата ще бъде около 12 пъти по-висока, съобщи експертно проучване, публикувано в Nature Communications във вторник.

Изследователите използвали по-точен модел, за да сравнят котирането на сушата и покачването на морското равнище и да предскажат вероятните нива на заплаха. Според новите оценки, около 110 милиона души живеят на сушата под сегашната линия на прилив и 250 милиона на сушата под текущите годишни нива на наводнения./vremeto.dir.bg
Предишно проучване, базирано на по-малко точна система, беше предсказало, че покачването на морското равнище ще заплаши 80 милиона души. "Тези оценки показват потенциала на изменението на климата да промени градовете, икономиките, бреговите линии и цели глобални региони в рамките на нашия живот", казва д-р Скот Кълп, водещ автор на изследването в изявление.
В световен мащаб морското равнище се повишава поради масивната емисия на парникови газове, които улавят топлината, като затоплят планетата. Нарастващата температура води до топене на ледници и ледени покривки и добавяне на повече вода в океаните. Водата се стича и в ниско разположени крайбрежни райони.
"Най-големите ефекти ще се усетят в Азия, благодарение на броя на хората, живеещи в ниско разположените крайбрежни райони на континента", се казва в проучването.
Общо 151 милиона души са изложени на риск от наводнения в Китай, Бангладеш, Индия, Виетнам, Индонезия и Тайланд. Близо една четвърт или 43 милиона от тези хора пребивават в Китай.

Новините от днес и със задна дата