понеделник, 23 септември 2019 г.

Андрей Ковачев: Популисти сеят евронихилизъм, но не предлагат нищо по - добро от ЕС

Понеделник, 9 Май, 2016 17:30:43 Интервю на Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG

Евродепутатът Андрей Ковачев, Председател на Съюза на Европейските федералисти в България  организира публична дискусия с дипломати на тема „ЕС пред избор: по-силен политически съюз или упадък”.

Дискусията бе организирана по случай Деня на Европа от Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти съвместно с Информационното бюро на ЕП в България се проведе в Информационния център на Министерство на отбраната. Подтемите, които бяха дискутирани са три. С евродепутата Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ  проведохме кратък разговор в който се опитахме да внесем пояснения по тях, но първо ще се спрем на основната тема на дискусията „ЕС пред избор: по-силен политически съюз или упадък”.

- Честит Ден на Европа, г-н Ковачев!  Какво е най - важното послание, което трябва да чуят европейските граждани днес?

- И аз оправям поздрави за Деня на Европа, но искам да напомня, че днешният ден освен празник на Обединена Европа е и ден на памет за ужасите, случили се през XX век. и, че ЕС е гарант никога повече да не се стига до война. Това е най - важното.

- Г-н Ковачев, с основната тема на дискусията сякаш бихте камбаната и давате сигнал, за сериозна опасност защото в нея присъства съмнение за упадък. Пред сериозна заплаха ли е Европейския проект и наистина ли стои пред дилемата укрепване или упадък, не е ли тъжно в Деня на Европа да обсъждаме реална опасност за европейския проект?

- Европейския съюз е създаден след много войни и кръвопролития и е инструмента гарантиращ, че след Втората световна война никога повече това няма да се стига до подобни кръвопролития. Разширяването му след падането на Берлинската стена също допринася да не се стига до войни на континента. Много често, особено младите поколения, приемат тези ценности като мира, толерантността, просперитета, свободата като даденост и като клише, а то не е клише, а е важна част от нашия живот за която ние всеки ден трябва да се борим.
И в днешния ден, през 2016г, ние трябва да засвидетелстваме какво е нашето желание, дали всички държави в съюза ще работим за един по - силен ЕС с инструментите с които можем да се справим с предизвикателствата или да се обърнем към националния егоизъм, което ще доведе до упадък, който доведе до толкова страдания на европейските народи. Това е основния проблем в момента. Дали ще се подведем по популизма на тези, които искат лесни решения или ще засвидетелстваме нашата вярност към принципите на демокрацията, на свободата и на мира. Трябва да гарантираме сигурността и да не оставяме страховете на европейските граждани да бъдат експлоатирани от популисти и екстремисти.

- Една от под темите, която поставихте на вниманието на форума е Как да направим европейския проект отново привлекателен за гражданите?   В самото начало на кризата с мигрантите и бежанците се коментираше, че високия жизнен стандарт на държавите в Европейския съюз, като изключим България,  привлича потокът от мигранти от горещите точки на конфликтите, това обаче се оказа, като че ли и основен фактор европейския проект да стане НЕПРИВЛЕКАТЕЛЕН за гражданите на Европа и да формира евронихилизъм, така ли е?

- Първо трябва да си дадем ясна сметка за картината, такава каквато е. На европейския континент живеят 7% от населението на света, ние обаче държим 25% от световната търговия, разпределяме блага и нашия континент е изключително привлекателен. Това устройство на ЕС привлича мигрантите и това е едно от предизвикателствата. Разбира се, че от една страна ЕС трябва да гарантира сигурността на своите граждани, но от друга страна ние не можем да загърбим принципите на хуманността и не можем да пренебрегнем хора, които търсят закрила от война или тоталитаризъм.

- На форума бе дискутирана и темата - "Миграция, интеграция и европейски ценности". Много болезнена тема са гетата в големите европейски столици и не само там, дали не е драматично пропуснат моментът за социализиране на тези огромни групи от социално изключени и без перспектива хора? А както стана ясно точно в гетата се генерира престъпности и тероризъм.

- Вие сте абсолютно права, грешното разбиране за свобода на религиите в Западна Европа доведе то образуването на тези гета. Има много хора, които са изключени от социалния живот и това ги прави лесна плячка или жертва на хора с радикални идеи. Гетата са огромна грешка и това не е от сега, то е заложено в Западна Европа още през 60-тте години на миналия век. Според мен концепцията за свободата на религиите трябва да бъде преразгледана. Религиозни номинации, трябва да признават светската държава, заявена в Конституцията и да позволяват на органите на светската държава да ги контролира, а не от чужди религиозни фондации.Това има сериозно отношение към сигурността. Тероризмът обаче няма граници и нашите разузнавателни служби трябва да си сътрудничат помежду си. Скандално е, че само пет страни членки на ЕС захранват с разузнавателна информация служба като Европол, а това никак не в полза на борбата с тероризма. Трябва да надскочим националния егоизъм и недоверието между разузнавателните служби. Трябва да се мисли и за гетата в България и Източна Европа. Да се прилагат средствата на образованието. Не трябва да се допуска деца да раждат деца. В проблема с ромската интеграция трябва да се направят много усилия като се прилагат всички възможни средства, образователни и финансови.

- Важна тема днес е и ролята на ЕС за глобалната демокрация, сигурност и справедливост. Статистиката е безмилостна 1/3 от европейците искат излизане от ЕС, почти половината европейци искат референдуми за членството си в съюза, как ще коментирате това?

- Преди всичко трябва да си дадем много ясна представа какво предлагат тези, които искат излизане от ЕС и искат той да не е единен, те предлагат да има общ пазар, но не искат общи решения за сигурността и свободно придвижване на хората. В същото време обвиняват ЕС, че не ефективен, но не позволяват и да се използват общите инструменти за сигурност и общата европейска политика. Възпрепятстват общата отбрана и опазването на външните граници. Популистите не искат да носят никаква отговорност и имат само някакви краткосрочни цели или използват популизма си да получат повече гласове на избори. Разбира се, че има какво да се критикува в ЕС, той не е идеален, но това да се отхвърля европейската интеграция на народите като наднационална структура, която да инвестира в просперитет, работни места, в обща сигурност, конкурентоспособни продукти и услуги, за сметка на други региони на света е абсурдно. Но другите региони, като Китай, Бразилия, САЩ не си губят времето и инвестират в това. ЕС е инструмент пред глобализиращия се свят и новите предизвикателства, но това не се приема от популистите. Хората, които отхвърлят ЕС и смятат да правят политическа кариера от това, трябва да кажат какво искат и какво предлага, но на практика нямат никакви идеи. Искат разделение на границите и изобщо да ни върнат в 19 век. Не предлагат ясни концепции. Казват, излизаме от ЕС, но не казват какво ще е от следващия ден. Те не знаят как като самостоятелна държава ще се справят с огромните предизвикателства. Трябва да гледаме глобално каква е ситуацията на нашия континент.

- В България днес отново се води оживена дискусия Ден на победата или Ден на Европа, допустимо  ли е изобщо в държава обвързана с евроатлантически ценности да съществува подобен разговор и не е ли той провокиран от външни сили?

- Вижте, разбира се за мен днешния ден е Ден на Европа, но е и ден на памет. Ние не сме безпаметни същества. Ние, европейските граждани трябва да знаем нашата история, трябва да знаем ужасите през които е минал нашия континент. През последното столетие не е имало 30 години през които да не са се водили ожесточени войни в Европа, да не говорим за XX век за Първата и Втората световна война и за тежките събития в нашия регион за Балканската и междусъюзническата война. Аз се върнах преди два дни от Дойран, където посетих българските военни гробища където са загинали наши предци, войници и офицери и се питам това ли искат да се случи отново противниците на ЕС. Затова трябва да се участва в общите дебати в Европейския парламент и Европейския съвет, за да се гарантира повече сигурност и просперитет. Всичко останало не носи нищо добро.

- И накрая ми се иска да завършим оптимистично защото днес, все пак е Ден на Европа, кои са обнадеждаващите фактори за излизане от кризата и стартиране на оздравителни процеси?

- Европа е силна. Европа е най - богатия континент на нашата планета. Трябва да осъзнаем, че въпреки че често се критикуваме ние ще продължим да сме най - проспериращият континент с изключителни социални блага на планетата. Това трябва да продължи така. Ние трябва да си съхраним привилегията на младите хора да работят където искат, да пътуват където поискат и да получават своето образование където решат за добре и всичко онова, което представлява фундамента на европейския проект. И да не позволяваме да ни връщат назад, в XX век век.

- Благодаря Ви за това интервю, пожелавам Ви успешна работа в Европейския парламент.

Новините от днес и със задна дата