сряда, 13 март 2024 г.

Вицепрезидентът на "Лукойл" почина внезапно на 54-годишна възраст

  

Вицепрезидентът на нефтения гегант "Лукойл" Виталий Робертус изненадващо е починал на 54-годишна възраст, съобщи агенция "Интерфакс", позовавайки се на съобщение на компанията.

"Трудовата биография на Виталий Владимирович е свързана изключително с "Лукойл". Веднага след завършването на института той започва работа в компанията като икономист, след което преминава през всички етапи на професионално израстване.

Над 30 години работа в "Лукойл" той спечели уважението не само на колегите си в компанията, но и в бранша като цяло. Удостоен е с държавни и ведомствени награди за успехите си в развитието на родния горивно-енергиен комплекс", се казва в съобщението.

"В нашата памет той ще остане като талантлив ръководител, разностранна личност и отзивчив другар", посочват от "Лукойл" и изказват съболезнования на близките. Робертус е бил и запален авиатор, сочат негови биографични данни. Той е и известен авиомоделист, съосновател и главен пилот на клуба Rusjet, седемкратен шампион на Русия, два пъти световен шампион в отбора и четирикратен световен шампион в индивидуално състезание в радиоуправляемия клас.

През октомври 2023 също като "внезапна" беше обявена и смъртта на председателя на Съвета на директорите на "Лукойл" Владимир Некрасов, съобщиха тогава от пресслужбата на компанията. Според лекарското заключение причината за смъртта на 66-годишния мъж е остра сърдечна недостатъчност.

"Владимир Иванович посвети почти 50 години на работа в нефтената и газовата индустрия, преминавайки от най-ниското стъпало ремонтен шлосер до поста на генерален директор на ключовата производствена компания ЛУКОЙЛ-Западен Сибир от групата ЛУКОЙЛ, след което работи като първи вицепрезидент на компанията, съветник на президента на компанията, председател на борда на директорите, винаги демонстриращ изключителни управленски способности и идеи за развитие на производството", написаха опечалените колеги на Некрасов.

Месец по-късно - през ноември миналата година, вицепрезидентът на най-голямата държавна банка в Русия "Сбербанк" Николай Васев също почина внезапно. Според предварителното заключение на лекарите смъртта е настъпила в резултат на инфарк", съобщиха от пресслужбата на банката.

Преди кончината си 42-годишният Васев е отговарял за частните клиенти и собствеността на "Сбербанк" през последните 12 години, а от декември 2020 г. е назначен на поста вицепрезидент. През 2022 г. оглави звеното за развитие на бизнес модели и отговаря за новия функционален блок на банката за развитие на B2C

Няколко руски политици, бизнес лидери и водещи финансисти починаха от предполагаеми инфаркти или самоубийства от началото на войната в Украйна, припомня Дир.бг.

  • На 28 февруари 2022 г. руският олигарх Михаил Уотфорд, натрупал богатството си от петрол и газ след разпадането на СССР, бе намерен мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го открил обесен в гаража му. Според полицейски източник няма подозрителни обстоятелства около смъртта му.
  • На 24 март 2022 г. Василий Мелников, собственик на медицинската компания "Медстом", бе открит мъртъв заедно със съпругата си и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, цитирани от "Комерсант", Мелников е намушкал с нож съпругата си и децата си, преди да се самоубие.
  • На 18 април 2022 г. Владислав Аваев, бивш висш кадър на "Газпромбанк", банковия филиал на руския газов гигант "Газпром", бе намерен мъртъв заедно със съпругата и дъщеря си. Телата им бяха открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие.
  • На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант "Новатек", беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие.
  • На 24 декември 2022 г. генералният директор на руската корабостроителница "Адмиралтейские верфи" Александър Бузаков внезапно почина на 66-годишна възраст. Допълни подробности около смъртта му не бяха разкрити.
  • На 20 май 2023 г. заместник-министърът на науката и висшето образование на Русия Пьотр Кучеренко почина на 46 години. Подробности около смъртта му не бяха съобщени.
  • На 23 юни 2023 г. 28-годишната Кристина Байкова, вицепрезидент на руската "Локо-Банка" пък загина след мистериозно падане от прозореца на апартамента си на 11-ия етаж в Москва.
  • На 22 юли 2023 г. руският предприемач, собственик и директор на компанията "ИКС холдинг" Антон Черепенников почина на 40-годишна възраст от сърдечен арест.

Последната внезапна смърт преди Робертус бе тази на единствения син на директора на руската компания "Роснефт" Игор Сечин - Иван. Той е починал в началото на февруари 2024г., но кончината му не е била публично обявена и за нея стана ясно едва близо три седмици по-късно.

Игор Сечин е от близкото обкръжение на Владимир Путин. Версията за смъртта на 35-годишния му наследник е "откъсване на тромб".

Младият мъж също е работил в компанията, оглавявана от баща му. Той е заемал ръководна длъжност от 2014 г. и е бил с фирмена охрана. Последно е бил първи зам.-директор на департамента за съвместни проекти на шелфовете.

Около 4.30 през нощта на 5 февруари Иван Сечин се е оплакал, че му е лошо и се задъхва. По свидетелство на съпругата му преди да загуби съзнание казал, че има от болки, като решил, че е нещо, свързано с бъбреците. Охраната била изпратена до аптеката, за да купи съответния медикамент. Жената на Сечин влязла в банята, за да налее вода и да може съпругът й да глътне лекарството, а когато се върнала в стаята, той вече лежал без да мърда.

Според публикациите на ВЧК-ОГПУ мъжът паднал и загубил съзнание. Охраната му го пренесла на пода и се опитала да окаже първа помощ с реанимационни действия. Случката се разиграла в затворен комплекс "Европа - 1" на улица "Изумрудна" в Красногорск. Охранител на Иван Сечин повикал "Спешна помощ", но не уточнил номера на сградата, където се намирало семейното жилище.

Именно неточност при подаването на адреса станала причината медицинският екип да обикаля с линейката поне два часа из района, като пристигнал в дома на Сечин чак около 6 часа сутринта. При пристигането си лекарите само констатирали смъртта му. По данни на близките на 35-годишния наследник на шефа на "Роснефт", той е имал единствено хипертония. Медиците заключили, че става дума за откъснал се тромб. Това е и официалната версия за смъртта на младия мъж.

Според руските информационни канали бащата Игор Сечин е забранил всякакво официално разследване от страна на Следствения комитет на Русия и от Федералната служба за безопасност. Възложил проверката само и единствено на Службата за безопасност на компанията "Роснефт". Разследването, свързано със смъртта на сина му, е дълбоко засекретено, твърдят опозиционните медии в Русия.

Новините от днес и със задна дата