четвъртък, 1 февруари 2024 г.

Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

  

На 1 февруари почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим. Датата се отбелязва като ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим с решение на Министерския съвет от 20 януари 2011 г. по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997 г.) и Петър Стоянов (1997-2002 г.), показва справка на отдел "Справочна" на БТА.

На 1 февруари 1945 г., по време на митинг пред Съдебната палата в София, са обявени смъртните присъди на осъдените от Първи и Втори състав на Народния съд - регенти, министрите заедно с министър-председателите в пет правителства - от 11 февруари 1940 г. до 8 септември 1944 г., дворцовите съветници - 51 души, народните представители от 25-ото Обикновено народно събрание - 129 души и други граждански и военни лица. В цялата страна са образувани 135 процеса с общ брой на подсъдимите 11 122 души. На смърт са осъдени 2730 души, оправдани са 1516 души, а срещу 451 души делата са прекратени. Комунистите избиват без съд и присъда над 33 000 българи представители на българската интелигенция и предприемчивите хора създали икономиката и просперитета на държавата. Като голяма част от убийствата са били с цел техните имоти да бъдат отнети и в тях да се настанят хора с партийна принадлежност към партията на комунистите. Гаврата над българското предприемаческо население и интелигенция надминава всякакви граници. Много хора биват безпричинно изпратени в убийствени лагери на смъртта, като архивите говорят, че издевателствата и жестокостта са стигали дотам, че жертвите са били подлагани на нечовешки изтезания и изпитания, като глад и побой до смърт, а за да бъдат заличавани следите, труповете на убитите са били давани като храна на прасета. Много хора са безследно изчезнали. Доказателства за тези факти дават, дори и самите извършители на тези престъпни деяния. За съжаление, в България няма осъдени комунисти за извършените от тях престъпни деяния. Няма и Закон за лустрация. Но беше приет ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН и е Обн. в ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Паметта на жертвите ще почетат евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и ГЕРБ-София. Поклонението ще бъде от 11:00 часа пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България в столицата. Панихида в памет на жертвите на комунизма ще бъде отслужена от 12:00 часа в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч. От 12:00 часа пред паметната плоча на Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов в Хасково ще бъде отслужена заупокойна молитва.

 

Новините от днес и със задна дата